Странице

Kujna



Domaci hleb

Sastojci:
750 grama brašna
paketić kvasca
3-4 kašike mleka
½ kašičice šečera
kašičica soli

Priprema:
Kvasac izmešajte sa mlakim mlekom, šećerom, kašičicom brašna i ostavite ga na toplom da ukisne.
Na podlozi gde ćete mesiti izmeštajte brašno i so, napravite rupu na sredini (kao vulkan), dodajte kvasac i umesite testo polako dodavajući mlake vode po potrebi. Kada umesite testo stavite ga na toplom oko 45 minuta da naraste. Nakon toga ga presavijte još par puta i stavite još desetak minuta da naraste ponovo.
Pecite u podmazanom plehu oko 50 -60 minuta na 240 stepeni.

========================================

Somun

Sastojci:
600 g brašna
1 vrećica instant kvasca
150 ml toplog mleka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
po potrebi tople vode

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesiti testo i ostaviti na toplom, pokriveno, oko 30 minuta. Zatim testo premesiti, pa ostaviti još 30 minuta na toplom.
Na dobro pobrašnjenu podlogu pažljivo istresite testo, lagano oblikujte, pa isecite na 4 dela.Lagano oblikovati loptice, svaku malo pritisnite rukom, pa stavite na dlan.
Zatim pažljivo vučite krajeve, tako da oblikujete somun, koji će u sredini biti izdignut.
Pokvasite štapić za ražnjiće, pa lagano utisnite u somun, formirajući šare.
Na isti način pripremite sve somune.
Rernu zagrijte na 250 C. Pripremljene somune premažite sa gornje strane sa malo vode, pa stavite u dobro zagrijani pleh.
Pecite oko 7 minuta. Pečene somune prekrijte čistom krpom, ostavite nekih 5 minuta, pa poslužite!
========================================

Gibanica

Sastojci:
1.2kg belog srpskog sira
500g kora za gibanicu
6 jaja
prašak za pecivo
2dl ulja

Priprema:
Prvo promešate izdrobljeni sir sa žumancima, praškom za pecivo i uljem.
U dobijenu masu dodajete polako, mešajući, sneg od 6 belanaca.
Ako je potrebno posoliti.
U podmazan pleh stavljate dve kore tako da im krajevi vire preko ivice pleha, pa se odozgo redom dodaju kore ugužvane i umočene u pripremljenu smesu.
Kada se utoši smesa i kore, previju se krajevi preko površine pa se peku u predhodno zagrejanoj rerni na 200c - 40 minuta
========================================

Mekike

Sastojci
1 kg brašna
0,5 litar mleka
1 kom svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
0,5 litar ulja

Uputstvo
Od ukupne količine odvojte 2dl mleka i zagrejte ga.
U toplom mleku rastopite kvasac i dodajte šećer. Promešajte i ostavite na toplom da nadođe. 
Kada se kvasac podigao, prespite ga u plastičnu posudu. Polako dodajte brašno, preostalo mleko i so. Sve sastojke dobro umesite, prekrijte krpom i na toplom ostavite da se količina testa udvostruči.
Na dasci posutom brašnom rastanjite testo rukama na debljinu oko 2 prsta.
Ugrejte ulje.
Testo isecite na pravougaone komade, malo ih rukama rastanjite i razvucite i polako spustite na dobro ugrejano ulje.
Kašikom "polivajte" gornju stranu testa.
Prevrnite kada dobije lepu zlatno-žutu boju.
Pečene mekike stavite na papirnu salvetu da upije višak masnoće

========================================

Riba u sosu od povrca

POTREBNO JE
400 g fileta oslića ili bilo koje druge ribe,
2 kašike maslinovog ulja,
2 šargarepe,
koren peršuna,
crni luk,
koren celera,
2 paradajza,
1-2 feferone,
paprika,
so,
biber,
peršunov list,
supa od povrća.

PRIPREMA
Na ulju propržite sitno seckani luk. Dodajte iseckano povrće, feferone i zalijte sa malo supe od povrća, tako da povrće bude pokriveno, posolite i kuvajte dok povrće ne omekša. Dodajte ribu i nastavite da kuvate još oko 15 minuta na laganoj vatri. Dodajte biber i začinite po ukusu. Ako je sos pregust dodajte još malo supe. Gotovo jelo pospite peršunovim listom. Poslužite uz krompir pire ili testeninu.
========================================
Špageti sa tunjevinom

POTREBNO JE
400 g špageta ,
50 g parmezana,
so,
biber,
50 ml belog vina,
peršun,
bosiljak,
400 g seckanog paradajza,
2 čena belog luka,
ulje,
veća konzerva tunjevine,
kašika suvog začina.

PRIPREMA
Na malo ulja stavite na pola isečene čenove belog luka. Kada luk požuti, izvadite ga iz tiganja. Na ulje stavite naseckani paradajz i suvi začin, pa dinstajte dok deo tečnosti ne ispari. Zatim umešajte vino, komadiće tunjevine, bosiljak, biber i so. Sve još vrlo kratko prokuvajte i dodajte naseckani peršun. Pripremljeni sos prelijte preko kuvanih i oceđenih špageta i pospite rendanim parmezanom.
======================================== 
Pecena orada u vinu

POTREBNO JE
1,5 kg orade,
so,
biber,
1,5 kg krompira,
150 ml maslinovog ulja,
200 ml belog vina,
peršun,
3 čena belog luka,
ruzmarin,
lovorov list,
limunov sok,
mešavina suvog začina.

PRIPREMA
Oradu očistite, uzdužno zarežite i pospite sa malo soli i bibera. Krompir narežite na kriške, malo posolite i pouljite, pa izmešajte. Zatim ga stavite u pleh, pa po njemu složite pripremljenu ribu i stavite u rernu zagejanu na 200 stepeni. Pecite oko 50 minuta, uz povremeno premazivanje uljem. Tokom pečenja ribu po potrebi prekrijte aluminijskom folijom. U međuvremenu pripremite mešavinu od vina, malo vode, ulja, naseckanog peršuna, belog luka, ruzmarina, lovorovog lista, limunova soka, soli, bibera i začina. Pri kraju pečenja ribu prelijte pripremljenom mešavinom.
======================================== 
Pikantna skusaI

POTREBNO JE
3 skuše,
3 kašike senfa sa biberom,
peršun,
2 glavice crnog luka,
3 dl belog vina,
kašika mešavine suvog začina,
so,
maslinovo ulje.

PRIPREMA

Očišćenu ribu osušite papirnatim ubrusom pa pospite začinom, premažite senfom i odozgo stavite seckani peršun i luk. Ostavite da odstoje u frižideru pokrivene providnom folijom. Položite na papir za pečenja ili alu-foliju, prelijte maslinovim uljem, umotajte i pecite u zagejanoj rerni na 200 stepeni. Zatim prelijte sa 1 dcl belog vina i pecite 15-20 minuta na nižoj temperature, a pleh pokrijte folijom. Postepeno ribu prelivajte ostatkom vina, pred kraj otkrite i zapecite. Po želji servirajte uz pirinač ili blitvu i krompir.

1 коментар:

Banat је рекао...

Najbolje prirodne zamene za šećer

Ako želimo zdravije da se hranimo ili izgubimo kilograme prvi na 'odstrel listi' namirnica je svakako šećer. Lako reći, ali teško uraditi.

Ako ste veliki ljubitelj slatkoga pročitajte koje su to prirodne i zdrave zamene za beli šećer. Zasladite svoja jela, ali pazite na zdravlje. Postoje mnogi veštački zaslađivači, koji ne sadrže kalorije, ali je potvrđeno da su neki od njih veoma blisko povezani sa rizikom od nastanka raka, tu su i aspartama, saharin, sukraloza…

Kada tražite prirodne zaslađivače obratite pažnju na to da su veoma malo ili nimalo industrijski prerađivani i da sadrže hranjive materije i antioksidante. Evo liste najboljih prirodnih zaslađivača.

Melasa

Melasa je ono što ostane nakon rafinisanja šećerne trske i pretvaranja u beli šećer. Melasa je zaslađivač sa najviše nutrijenata, obezbeđuje vam velike količine kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina B6, a slatka je.
šećer

Urme

Urme su veoma slatko voće pomoću kojeg možete zasladiti svoja jela i napraviti sjajne deserte. Pored slatkoće, urme sadrže vitamine B6 i A, kalijum i kalcijum. Urme koristite za razne slatke loptice, pudinge i proteinske pločice.

Med

Med sadrži antibakterijska svojstva i velik je izvor antioksidanata, koji su stigli iz cvetnog polena. Tamni med čak poseduje više antioksidanata od svetlog meda. Najbolje je da koristite organski med malih proizvođača, jer je takav med bogat hranjivim materijama i antioksidantima.

Javorov sirup

Ovde ne mislimo na onaj flaširani sirup iz supermarketa, već na pravi javorov sirup koji se dobija iskuvavanjem biljnog soka javora. Iako se najčešće koristi kao preliv za palačinke možemo ga koristiti i kao zaslađivač jogurta, čaja ili domaćeg sladoleda. Sadrži male količine kalcijuma, cinka i riboflavina.