Domaci hleb
Sastojci:
Sastojci:
750 grama brašna
paketić kvasca
3-4 kašike mleka
½ kašičice šečera
kašičica soli
Priprema:
Kvasac izmešajte sa mlakim mlekom, šećerom, kašičicom
brašna i ostavite ga na toplom da ukisne.
Na podlozi gde ćete mesiti izmeštajte brašno i so,
napravite rupu na sredini (kao vulkan), dodajte kvasac i umesite testo polako
dodavajući mlake vode po potrebi. Kada umesite testo stavite ga na toplom oko
45 minuta da naraste. Nakon toga ga presavijte još par puta i stavite još
desetak minuta da naraste ponovo.
Pecite u podmazanom plehu oko 50 -60 minuta na 240
stepeni.========================================
Somun
Sastojci:
600 g brašna
1 vrećica instant kvasca
150 ml toplog mleka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
po potrebi tople vode
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesiti
testo i ostaviti na toplom, pokriveno, oko 30 minuta. Zatim testo premesiti, pa
ostaviti još 30 minuta na toplom.
Na dobro pobrašnjenu podlogu
pažljivo istresite testo, lagano oblikujte, pa isecite na 4 dela.Lagano
oblikovati loptice, svaku malo pritisnite rukom, pa stavite na dlan.
Zatim pažljivo vučite krajeve,
tako da oblikujete somun, koji će u sredini biti izdignut.
Pokvasite štapić za ražnjiće,
pa lagano utisnite u somun, formirajući šare.
Na isti način pripremite sve
somune.
Rernu zagrijte na 250 C.
Pripremljene somune premažite sa gornje strane sa malo vode, pa stavite u dobro
zagrijani pleh.
Pecite oko 7 minuta. Pečene
somune prekrijte čistom krpom, ostavite nekih 5 minuta, pa poslužite!========================================
Gibanica
Sastojci:
1.2kg belog srpskog sira
500g kora za gibanicu
6 jaja
prašak za pecivo
2dl ulja
Priprema:
Prvo promešate izdrobljeni sir
sa žumancima, praškom za pecivo i uljem.
U dobijenu masu dodajete
polako, mešajući, sneg od 6 belanaca.
Ako je potrebno posoliti.
U podmazan pleh stavljate dve
kore tako da im krajevi vire preko ivice pleha, pa se odozgo redom dodaju
kore ugužvane i umočene u pripremljenu smesu.
Kada se utoši smesa i kore,
previju se krajevi preko površine pa se peku u predhodno zagrejanoj rerni na
200c - 40 minuta========================================
Mekike
Sastojci
1 kg brašna
0,5 litar mleka
1 kom svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
0,5 litar ulja
Uputstvo
Od ukupne količine odvojte 2dl mleka i zagrejte ga.
U toplom mleku rastopite kvasac i dodajte šećer.
Promešajte i ostavite na toplom da nadođe.
Kada se kvasac podigao, prespite ga u plastičnu posudu.
Polako dodajte brašno, preostalo mleko i so. Sve sastojke dobro umesite,
prekrijte krpom i na toplom ostavite da se količina testa udvostruči.
Na dasci posutom brašnom rastanjite testo rukama na
debljinu oko 2 prsta.
Ugrejte ulje.
Ugrejte ulje.
Testo isecite na pravougaone komade, malo ih rukama
rastanjite i razvucite i polako spustite na dobro ugrejano ulje.
Kašikom "polivajte" gornju stranu testa.
Prevrnite kada dobije lepu zlatno-žutu boju.
Pečene mekike stavite na papirnu salvetu da upije višak masnoće
========================================
Riba u sosu od povrca
POTREBNO JE
400
g fileta oslića ili bilo koje druge ribe,
2
kašike maslinovog ulja,
2
šargarepe,
koren
peršuna,
crni
luk,
koren
celera,
2
paradajza,
1-2
feferone,
paprika,
so,
biber,
peršunov
list,
supa
od povrća.
PRIPREMA
Na
ulju propržite sitno seckani luk. Dodajte iseckano povrće, feferone i zalijte
sa malo supe od povrća, tako da povrće bude pokriveno, posolite i kuvajte dok
povrće ne omekša. Dodajte ribu i nastavite da kuvate još oko 15 minuta na
laganoj vatri. Dodajte biber i začinite po ukusu. Ako je sos pregust dodajte
još malo supe. Gotovo jelo pospite peršunovim listom. Poslužite uz krompir pire
ili testeninu.
========================================
Špageti sa tunjevinom
POTREBNO JE
400
g špageta ,
50
g parmezana,
so,
biber,
50
ml belog vina,
peršun,
bosiljak,
400
g seckanog paradajza,
2
čena belog luka,
ulje,
veća
konzerva tunjevine,
kašika
suvog začina.
PRIPREMA
Na
malo ulja stavite na pola isečene čenove belog luka. Kada luk požuti, izvadite
ga iz tiganja. Na ulje stavite naseckani paradajz i suvi začin, pa dinstajte
dok deo tečnosti ne ispari. Zatim umešajte vino, komadiće tunjevine, bosiljak,
biber i so. Sve još vrlo kratko prokuvajte i dodajte naseckani peršun.
Pripremljeni sos prelijte preko kuvanih i oceđenih špageta i pospite rendanim
parmezanom.
========================================
Pecena orada u vinu
POTREBNO JE
1,5
kg orade,
so,
biber,
1,5
kg krompira,
150
ml maslinovog ulja,
200
ml belog vina,
peršun,
3
čena belog luka,
ruzmarin,
lovorov
list,
limunov
sok,
mešavina
suvog začina.
PRIPREMA
Oradu
očistite, uzdužno zarežite i pospite sa malo soli i bibera. Krompir narežite na
kriške, malo posolite i pouljite, pa izmešajte. Zatim ga stavite u pleh, pa po
njemu složite pripremljenu ribu i stavite u rernu zagejanu na 200 stepeni.
Pecite oko 50 minuta, uz povremeno premazivanje uljem. Tokom pečenja ribu po
potrebi prekrijte aluminijskom folijom. U međuvremenu pripremite mešavinu od
vina, malo vode, ulja, naseckanog peršuna, belog luka, ruzmarina, lovorovog
lista, limunova soka, soli, bibera i začina. Pri kraju pečenja ribu prelijte
pripremljenom mešavinom.
========================================
Pikantna skusaI
POTREBNO JE
3
skuše,
3
kašike senfa sa biberom,
peršun,
2
glavice crnog luka,
3
dl belog vina,
kašika
mešavine suvog začina,
so,
maslinovo
ulje.
PRIPREMA
Očišćenu
ribu osušite papirnatim ubrusom pa pospite začinom, premažite senfom i odozgo
stavite seckani peršun i luk. Ostavite da odstoje u frižideru pokrivene
providnom folijom. Položite na papir za pečenja ili alu-foliju, prelijte
maslinovim uljem, umotajte i pecite u zagejanoj rerni na 200 stepeni. Zatim
prelijte sa 1 dcl belog vina i pecite 15-20 minuta na nižoj temperature, a pleh
pokrijte folijom. Postepeno ribu prelivajte ostatkom vina, pred kraj otkrite i
zapecite. Po želji servirajte uz pirinač ili blitvu i krompir.
1 коментар:
Najbolje prirodne zamene za šećer
Ako želimo zdravije da se hranimo ili izgubimo kilograme prvi na 'odstrel listi' namirnica je svakako šećer. Lako reći, ali teško uraditi.
Ako ste veliki ljubitelj slatkoga pročitajte koje su to prirodne i zdrave zamene za beli šećer. Zasladite svoja jela, ali pazite na zdravlje. Postoje mnogi veštački zaslađivači, koji ne sadrže kalorije, ali je potvrđeno da su neki od njih veoma blisko povezani sa rizikom od nastanka raka, tu su i aspartama, saharin, sukraloza…
Kada tražite prirodne zaslađivače obratite pažnju na to da su veoma malo ili nimalo industrijski prerađivani i da sadrže hranjive materije i antioksidante. Evo liste najboljih prirodnih zaslađivača.
Melasa
Melasa je ono što ostane nakon rafinisanja šećerne trske i pretvaranja u beli šećer. Melasa je zaslađivač sa najviše nutrijenata, obezbeđuje vam velike količine kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina B6, a slatka je.
šećer
Urme
Urme su veoma slatko voće pomoću kojeg možete zasladiti svoja jela i napraviti sjajne deserte. Pored slatkoće, urme sadrže vitamine B6 i A, kalijum i kalcijum. Urme koristite za razne slatke loptice, pudinge i proteinske pločice.
Med
Med sadrži antibakterijska svojstva i velik je izvor antioksidanata, koji su stigli iz cvetnog polena. Tamni med čak poseduje više antioksidanata od svetlog meda. Najbolje je da koristite organski med malih proizvođača, jer je takav med bogat hranjivim materijama i antioksidantima.
Javorov sirup
Ovde ne mislimo na onaj flaširani sirup iz supermarketa, već na pravi javorov sirup koji se dobija iskuvavanjem biljnog soka javora. Iako se najčešće koristi kao preliv za palačinke možemo ga koristiti i kao zaslađivač jogurta, čaja ili domaćeg sladoleda. Sadrži male količine kalcijuma, cinka i riboflavina.
Постави коментар