Странице

понедељак, 8. фебруар 2016.

Indeks bede: Srbija na 7. mestu u svetu

Teme u članku: Bloomberg, beda, siromaštvo
Indeks bede: Srbija na 7. mestu u svetuAgencija Bloomberg objavila je da je na njenom takozvanom Indeksu bede, Srbija na sedmom mestu, što je opozicija ocenila kao dokaz loše politike Vlade, a ministar privrede Dušan Vujović je ukazao da je, po istim pokazateljima, situacija u zemlja bolja u odnosu na ranije godine.
Indeks bede izračunava se kao zbir procenata inflacije i nezaposlenosti. Za taj pokazatelj u 2016. godini, iskorišćena su predviđanja ekonomista koje je Bloomberg anketirao.
Ta lista je ove godine obuhvatila 63 zemlje, manje od trećine postojećih država u svetu, i među njima se prvi put našla i Srbija, na sedmom mestu sa 20,9 poena.
Blumbergov Indeks bede na prvo mesto smešta Venecuelu, a za njom su Argentina i Južna Afrika. Lošije od Srbije kotirane su još Grčka, Ukrajina i Španija.
Na Blumbergovoj listi najbolje stoji Tajland, na 63. mestu, a uz njega su Singapur, Švajcarska, Japan, Tajvan, Južna Koreja i Kina.
Prema istom Indeksu bede, Rumunija (na 53. mestu) stoji bolje od SAD (51. mesto) i nekih bogatih evropskih zemalja - Norveške (49) i Luksemburga (47) na primer. Na istoj listi, takođe, Meksiko (46) je ispred Nemačke (43. mesto), Švedske (39) i Kanade (37).
Pokazalo se da je i Šri Lanka (na 36. mestu) bolje plasirana od Belgije (28), Finske (26) i Francuske (21), kao i od proseka čitave Evro zone (20).
Iz regiona, Blumberg je na svoju listu bede smestio još samo Sloveniju na 30. i Hrvatsku na 11. mesto, tako da su izostale Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Albanija.
U Blumbergu objašnjavaju dobru opoziciju Tajlanda kao "najsrećnije zemlje" delom i time što su propisi te države omogućili da se više ljudi vode kao da su zaposleni.
Venecuela i Argentina su se našle na čelu liste jer nikako da izađu na kraj sa inflacijom, dok su Južna Afrika, Ukrajina i Grčka svoje rejtinge "zaradile" zbog visoke nezaposlenosti.
Anketirani ekonomisti vide znakove oporavka za Rusiju, koja je popravila poziciju sa sedmog na 14. mesto i očekuju da će u 2017. imati rast od 1,3 odsto.
Na objavljivanje Blumbergovog Indeksa bede reagovala je DS, tako što je za podatak da će, kako je navela, "Srbija u 2016. biti sedma najmizernija zemlja na svetu", optužila vladajuću stranku navodeći da zemlja "ide u pogrešnom pravcu".
SNS je na to poručila demokratama da se, kada sledeći put kažu da narod u Srbiji teško živi, pre toga potrude da "deo opljačkanih para vrate građanima".
Ministar Vujović je, na pitanje novinara RTS-a, rekao da je to podatak koji "sigurno zabrinjava", ali da je zbir inflacije i nezaposlenosti prethodnih godina bio mnogo veći i da je u protekle tri-četiri godine smanjen za više od trećine. (Economy.rs, 8. februar 2016.)

Нема коментара: