Странице

четвртак, 30. мај 2013.

Малим Авганистанцима сам пуцао у главу

Амерички војник, оптужен за убиство 16 Авганистанаца прошле године у једном селу, признаће кривицу да не би био осуђен на смртну казну.
Поручник Роберт Бејлс (39) оптужен је по 16 тачака оптужнице за убиство, шест за покушај убиства и седам за напад због масакра који је у марту прошле године починио на југу Авганистана.
Од 22 жртве 17-торо њих биле су жене и деца и скоро свима је пуцано у главу. Тужиоци су у новембру тражили смртну казну.
Његво бранилац Џон Браун изјавио је јуче да ће се Бејлс 5. јуна изјаснити да је крив.
„Данас смо најавили да ћемо постићи споразум са војском да одустане од смртне казне ако призна кривицу. А затим ће у септембру бити изречена пресуда када ћемо видети да ли ће добити доживотну казну са могућношћу да изађе раније из затовра и остатак казне одслужи условно или без могућности да икада изађе на слободу”, рекао је Браун.
На питање да ли се Бејлс каје, адвокат је одговорио: „Апсолутно. И мислим да ће то бити јасно у наставку процеса. Он осећа олакшање због тога што смртна казна више није опција”.
Следеће саслусање заказано је за следећу среду у бази Луис-Мекорд у америчкој држави Вашингтон где је Бејлс притворен.
„То ће бити више или мање изјашњавање о кривици”, додао је Браун.
Договор о признавању кривице у замену за избегавање смртне казне вероватно ће разгневити породице жртава које су тражиле да му се суди у Авганистану.
Бејлс је у ноћи 11. марта 2012. године наводно отишао из своје базе у дистрикту Панџваји у јужној авганистанској провинцији Кандахар да изврши масакр у коме је побио и деветоро деце. Он је наводно после тога спалио неколико тела својих жртава.
На претресу пре почетка суђења у новембру прошле године, Бејлсова породица је тврдила да је невин док се не докаже да је крив, рекавши да је он „храбар и частан”, док су његови браниоци покренули питање улоге алкохола, дроге и страса у тој трагедији.
Међутим тужиоци су на претресу, који је трајао осам дана, рекли да је покољ био „нечувен и гнусан”. Они су тврдили да је Бејлс два пута одлазио из базе да би убијао и да је у паузи између два убилачка похода чак причао колеги шта је урадио.
Претрес се три дана одвијао и у Авганистану како би могли да сведоче Авганистанци који су преживели масакр и родбина оних који су убијени. 

Нема коментара: