Странице

уторак, 5. јул 2016.

КЊИГА ДУШАНА ПАВЛОВИЋА „МАШИНА ЗА РАСИПАЊЕ ПАРА - ПЕТ МЕСЕЦИ У МИНИСТАРСТВУ ПРИВРЕДЕ

Радуловић: Имали смо при руци ћуп са 300 милиона евра, а ништа узели нисмо

Саша Радуловић и Душан Павловић

Аутор је на представљању књиге у Београду рекао и ово: „Национални инвестициони план, SIEPA, Агенција за приватизацију и лиценцирање стечајних управника су институције које омогућавају малој групи привилегованих људи да се богате на рачун грађана који плаћају порезе и доприносе“
Упитан зашто је прихватио позив тадашњег првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића да преузме Министарство привреде, председник покрета Доста је било Саша Радуловић казао је да је много занимљивије питање зашто је позив уопште и добио: „Пре Владе радио сам на обуци полиције и тужилаштва у области привредног криминала. Радили смо на истражном делу 24 спорне приватизације и ту смо пронашли све што је тврдила Верица Бараћ. Позивом у владу су желели да ме склоне са тог посла, а ту је било и маркетиншких разлога да као нестраначка личност уђем у владу“
Економиста Мирослав Прокопијевић оценио је да би прави наслов књиге требао да гласи „Машина за пљачку“ као и да је дело најкорисније у документарно-политичком смислу „јер тера људе да се запитају зашто је све тако скупо и ко су људи који воде државу“    
        ИНСТИТУЦИЈЕ у Србији омогућују малој групи привилегованих људи да се богате на рачун обичних грађана, недостаје контрола располагања буџетским средствима а грађани немају „инсајдерски“ увид у оно што се дешава у министарствима и бројним агенцијама, оцењено је данас на промоцији књиге „Машина за расипање пара - пет месеци у Министарству привреде" Душана Павловића.
        Према речима аутора, књига је настала због шока који је доживео када је са Сашом Радуловићем ушао у Министарство привреде 2013. године у коме је обављао функцију саветника министра.
        „Све ствари које сам видео у Министарству привреде нису ми биле теоријски непознате, али то је био један ниво перцепције, а потпуно други сам стекао када сам ушао тамо. Људи на кључним положајима троше туђ новац и ту је понашање потпуно другачије него када трошите сопствени новац“, казао је Павловић на промоцији у београдском Медија центру.
        Он је оценио да таква пракса пролази јер грађани немају увид у начин функционисања институција у Србији.
        „Национални инвестициони план, SIEPA, Агенција за приватизацију и лиценцирање стечајних управника су институције које омогућавају малој групи привилегованих људи да се богате на рачун грађана који плаћају порезе и доприносе“, рекао је аутор, додавши да велики проблем представља недостатак „ригорозне контроле“ функционисања тих институција.
        Упитан зашто је прихватио позив тадашњег првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића да преузме Министарство привреде, председник покрета Доста је било Саша Радуловић казао је да је много занимљивије питање зашто је позив уопште и добио.
        „Пре Владе радио сам на обуци полиције и тужилаштва у области привредног криминала. Радили смо на истражном делу 24 спорне приватизације и ту смо пронашли све што је тврдила Верица Бараћ. Закључили смо да су позивом у владу желели да ме склоне са овог посла, а ту је било и маркетиншких разлога да као нестраначка личност уђем у владу“, навео је Радуловић.
        Он је казао да је за четири и по месеца, колико је водио Министарство привреде, увео принцип потпуне транспарентности и забранио партијско запошљавање.
        „Имали смо ћуп од 300 милиона евра а ни динара нисмо узели, покушавали смо да уведемо систем а увели смо принцип потпуне транспарентности, што је кључан проблем свих влада у претходним годинама“, додао је лидер покрета Доста је било.
        Економиста Мирослав Прокопијевић оценио је да би прави наслов књиге Душана Павловића требао да гласи „Машина за пљачку“ као и да је дело најкорисније у документарно-политичком смислу „јер тера људе да се запитају зашто је све тако скупо и ко су људи који воде државу“.
        Како је оценио економиста Мијат Лакићевић, књига представља увид у „неодговорност и бахатост у трошењу буџетских средстава“.
        „У питању је драматична, вишеструко поучна књига која заслужује да буде прочитана и проучавана. Први елемент књиге је документарни и односи се на рад владе, а други је теоријски и односи се на концепт реформи. Ово је важно сведочанство које показује партијску државу ненавикнуту на контролу“, додао је Лакићевић.
        Промоцију књиге пратио је и протест двојице бивших чланова општинског одбора Доста је било на Врачару, Бранислава Кланшчека и Александра Глумца, који су Радуловића оптужили за фалсификовање листе за локалне изборе коју је покрет предао у тој београдској општини.
        Одговарајући на оптужбе Кланшчека, Радуловић је казао да је реч о бившем члану Доста је било који је „преваром“ покушао да дође до првог места на листи за локалне изборе, због чега је искључен из покрета.

Нема коментара: