Странице

уторак, 13. август 2013.

Spijunski centar u ambasadi SAD

Predstavništvo Sjedinjenih Država u Moskvi krije opremu za praćenje, tvrde ruski mediji. Udaljenost - samo 300 metara od premijera Dmitrija Medvedeva
AMERIČKA ambasada u Moskvi ponovo je u centru svetske medijske pažnje, jer se sumnja da je baš u njenoj zgradi jedan od špijunskih servera preko kojih su tajne službe SAD prisluškivale ceo svet. Moskovski dnevnik za poslovne ljude „Vedomosti”, koji je u ponedeljak o tome objavio tekst, poziva se na informacije koje je dao američki prebeg Edvard Snouden britanskom listu „Gardijan”. 
Ambasada SAD u Moskvi nalazi se u širem centru Moskve i udaljena je od Belog doma, zgrade ruske vlade svega trista metara. To znači da su američki špijuni udaljeni svega 300 metara od ruskog premijera Medvedeva. 
U oko 150 zemalja u svetu nalazi se oko 700 servera tog američkog „globalnog špijuna”. Osim u Moskvi, takvi serveri se nalaze i u Kijevu i Pekingu. Samo u zemljama gde Amerikanci nemaju svoja diplomatska predstavništva nema ni servera. 
SAMOUVERENOST VIŠE puta su ljudi zaduženi za bezbednost najviših ruskih rukovodilaca samouvereno tvrdili da su kompjuterske veze njihovog vrha maksimalno zaštićene. Oni u međusobnoj komunikaciji koriste internu vezu koja nije povezana sa internetom. Samo ono što se saopštava javnosti nalazi se na sajtovima. 
Ruska Federalna služba bezbednosti i američka Nacionalna bezbednosna agencija nisu htele da komentarišu postojanje špijunskog servera u Moskvi. Ruski novinari su želeli da dobiju informaciju i u Ambasadi SAD u Moskvi, ali tamo ne žele da komentarišu bilo šta što ima veze s prebegom Edvardom Snoudenom. 
Andrej Kolesnikov, direktor Koordinacionog centra za nacionalni domen na internetu, kaže da je nemoguće da takav server ostane neprimećen i da ga je nemoguće sakriti. 
List „Vedomosti” piše da im je sagovornik iz ruskih kontraobaveštajnih službi kazao da se oni nisu bavili analizom postoji li server u američkoj ambasadi, ali ako je on instaliran u Moskvi, onda je sigurno u zgradi američkog diplomatskog predstavništva. 
To je sasvim logično, jer je zgrada ambasade odlično čuvana 24 sata i nema šanse da se neko „ušunja” i dođe do kompjuterskog mozga tog diplomatskog predstavništva. 
Amerikanci u Moskvi imaju dve zgrade ambasade. Ona novija je godinama bila neuseljena, jer su u Vašingtonu saznali da je bila „nafilovana” prislušnim uređajima. Kad je SSSR počeo da se raspada, u Kremlju su odlučili da daju kompletnu shemu prislušnih uređaja, pa su ih Amerikanci povadili. Tek posle rekonstrukcije, oni su se uselili u tu zgradu. 

Нема коментара: