Странице

среда, 24. децембар 2014.

КИНА КУПУЈЕ РУБЉЕ, РЕШАВА СЕ ДОЛАРА И ПОМАЖЕ КОНСОЛИДАЦИЈУ РУСКЕ ВАЛУТЕ

уторак, 23 децембар 2014 20:41 

Од почетка 2014, пре драстичног пада рубље, која се тренутно опоравља, Русија и Кина су повећали своју трговину у јуанима за 800 одсто
Кина ће помоћи Русији да избегне девалвацију рубље куповином руске валуте и смањивањем својих доларских резерви. У исто време, Кина би могла да ојача јуан, будући да је влади у Пекингу циљ да њихова валута постане глобална алтернатива долару, пише немачки магазин „Wirtschafts Deutsche Nachrichten”.
Државна управа за контролу девиза у Кини помно прати депресијацију рубље у односу на амерички долар, јер су Пекинг и Москва потписали „swap” билатералне уговоре у размени у износу од готово 25 милијарди долара, чиме су обострано пружили подршку националним валутама, наводи „Wirtschafts Deutsche Nachrichten”.
„Споразум са Русијом је усмерен првенствено против долара”, признају представници за медије Централне банке Кине. Кина има за циљ да смањи улогу америчког долара, смањујући своје резерве у доларима, а купујући руске рубље.
Од почетка 2014, пре драстичног пада рубље, која се тренутно опоравља, Русија и Кина су повећали своју трговину у јуанима за 800 одсто.
„С обзиром на тренутну ситуацију, употреба јуана као валуте плаћања у руско-кинеским трансакцијама ће само наставити да расте, а све како би се увећало међусобно поверење у трговини између две земље”, рекао је кинески министар трговине Гао Хученг.
Министар је такође додао да су западне санкције ојачале тренд интензивнијег кориштења јуана, који би требао да постане глобална алтернатива долару. У исто време, Гао Хученг је нагласио да „промене на тржишту валута имају мали утицај на сарадњу између Русије и Кине у енергетским и индустријским пројектима”.
У међувремену, шеф кинеске комерцијалне банке Yinshu Capital Wанг Фенг рекао је да је „споразум о међусобним трансакцијама у рубљима и јуану није само финасцијско питање, него има политички контекст као знак међусобног поверења”.

Извор Voxbblog, 23. 12. 2014.

Нема коментара: