Странице

недеља, 5. април 2015.

Američki ambasador naljutio predsednika Češke

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da su vrata predsedničke palate Hradčani u Pragu zatvorena za američkog ambasadora Endrjua Šapiroa, koji ga je javno kritikovao jer je, za razliku od većine lidera EU, prihvatio da 9. maja otputuje u Moskvu i prisustvuje proslavi Dana pobede.
"Ne mogu ni da zamislim da češki ambasador u Vašingtonu govori američkom predsedniku kuda da putuje. Takođe, nemam nameru da s bilo kojim ambasadorom pričam o planiranju svojih putovanja u inostranstvo", naglasio je Zeman.
Na pitanje da li bi ambasadora Šapiroa pozvao u predsedničku palatu na praškom Hradu da bi mu objasnio svoj stav, Zeman je odgovorio da su za američkog ambasadora vrata Hradčana zatvorena.
Upitan da li Rusiju smatra "ozbiljnim destabilizatorom bezbednosne strukture Evrope", kako je predstavljena u novoj koncepciji češke politike, Zeman je podsetio da u toj koncepciji postoji i rečenica da s Rusijom treba održavati i razvijati odnose, "ne samo na trgovinskoj osnovi, već i kad je reč o strateškom partnerstvu, naročito borbi protiv međunarodnog terorizma".
Predsednik Češke je nedavno potvrdio da će 9. maja biti prisutan na vojnoj paradi u Moskvi povodom obeležavanja pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, zahvaljujući bivšem SSSR-u što Česi "ne moraju da govore nemački i uzvikuju Hajl Hitler".

Нема коментара: