Странице

среда, 21. мај 2014.

HITLER’S SHADOW

Nazi War Criminals, U.S. Intelligence, and the Cold War 

Страна 72/73 

CHAPTER FIVE 
Collaborators: Allied Intelligence and the Organization of Ukrainian Nationalists 

http://www.archives.gov/iwg/reports/hitlers-shadow.pdf 

Ради се о дукемтима ЦИА који су за сада под условом једне судске пресуде отворени за истраживање и из којих поред осталог произилази ужа сарадња између осталог са Организацијом украјинских националиста Стефана Бандере са тајним службама савезника након другог светског рата уз посебну везу преко Гелен групе каснијег БНДа СРН.
Посебну улогу у везама и изградњи организације је имао професор и један од сарадника Розенберга и касније Гелен групе професор за прочување Русије и посебно положаја и развоја националних мањина у СССРу, Герхард Менде. Менде је и давао посебну подршку УОН Бандере током педесетих у тесној сарадњи са британским МИ6 који је за разлику од ЦИА која је била неповерљива у вези сарадње са Бандером, директно подржавала акције и УОНа и Бандеру све до краја педесетих. Преко 250 000 избегица и међу њима симпатизера и припадника покрета Бандере је емигрирало на запад и постала је основа за акције према Украјини. Американци су се тада противили стварању независне Украјине по основама Бандере. 
Међутим и нацисти нису имали разумевања за 1941 самопроглашену независну Украјину и ухапсили су бандеру који је до 1944 био у заточеништву и тек је 1944 зтебао да организује партизански отпор у позадини црвене армије, али је тај покушај пропао и бандера се на крају од 1945 штићен од служби енглеза и новостворених немачких служби сакрива под лажним именом у Минхену, где бива 1959 ликвидиран од КГБа. 
... 
Разлози дестабилизације Украјине данас леже између осталог у примени и разради ових покушаја у хладноратовском сукобу. 
Или национализам створен у кухињама тајних служби као начин дестабилизације реалсоцијалистичког блока. 
Данашњи проблем подела у Укарјини. 

Нема коментара: