Странице

субота, 3. мај 2014.

Malo za diskusiju

Pošto smo na donjim diskusijama utvrdili da se slažemo po većini pitanja, osim po ulozi komunista i monarhista u našoj istoriji preostaje nam samo da o tome diskustujemo.
naš dobri Centralni Zatvor je pokrenuo zanimljivo pitanje - zašto su građani Jugoslavije voleli Broza i zašto ga smtraju svecem (ja ne poznajem nikog ko ga smatra svecem, ali diskutant tvrdi).
Mene interesuje istorijski kontinuitet, pa bih postavio pitanje kolegama koji zastupaju monarhističku tačku gledišta: „Zašto su se četnici borili za Kralja i Kraljevinu?”
Čime nas je zadužio blagopočivši Aleksnadar Ujedinitelj, njegov brat knez Pavle i mlađani kralj Petar II, koji vladaše samo par dana.
Pozivam diskutante da objasne zašto je Kraljevina bila država za koju je vredelo ginuti? Molim da se posebno osvrnete i objasnite kvalitet Kraaljevine Velike Srbije u svetlu života naroda, položaja Srba van Nedićeve Srbije i uspostavljanja Banpovine Hrvatske 1939.
Posebno je zanimljivo pitanje kvaliteta srpskih političara na čelu s knezom Pavlom, koji su dozvolili formiranje Hrvatske, kada je ona i obrela manje-više današnje granice, za koje se tvrdi da su AVNOJevske.

Banovina je formirana po tri principa -

1. tamo gde su katolici većina, pa je osim zaista hrvatskih Zagreba i Zagorja tako u Hrvatsku ušlo nekoliko srezova južne i centralne Bosne. tada je Dubrovnik izuzet iz Zetske banovine i predat Hrvatskoj. Tada se pojavio onaj „rep” Hrvatske na jugu.

2. teritorije koje povezuju ili gde su katolici oko polovine, pa je tako data Slavonija, deo Dalmacije, većinski srpski Mostar i dolina Neretve

3. teritorije gde su Hrvati izrazita manjina, ali su u „odranije Hrvatske”...ovo je najveći problem, jer je reč o onome što je danas poznato kao Srpska Krajina, tj. srezovi izrazito srpski, ali su ih srpski kraljevski političari dali Hrvatima.

Uočljivo je da su Hrvati u formiranju banovine koristili različite principe, ali uvek njima u korist. A pošto su tako dobili i teritorije nastanjene Srbima, logično je bilo da ih očiste.


Za takvu državu su se monarhisti borili. Zašto?

Нема коментара: