Странице

понедељак, 19. јануар 2015.

Газпром обуставио испоруку гаса преко Украјине - Енергетска криза питање сати

Владимир Путин наредио је руској државној компанији Гаспром смањити испоруку гаса преко Украјине због оптужби, како пише The Daili Mail , да "руски сусед исисава и краде руски гас намењен европском тржишту".
Због "транзитних ризика преко подручја Украјине, Гаспром ће смањити извоз гаса у Европу за 60%, те гурнути континент у енергетску кризу у готово некоилко сати".
Можда ова одлука објашњава тренутну експлозију повећања цена нафте и гаса, а гасне компаније у Украјини су потврдиле да је Русија обуставила снабдевање. Шест земаља је саопштило да су потпуно престале добијати руски гас.
Европска унија је бесна због изненадног прекида снабдевања, а за неке од њених земаља чланица је то "потпуно неприхватљиво".
Лидер Газпрома, Алексеј Милер, касније је додао да Русија све транзитне правце који иду преко Украјине планира рутом преко Турске, док је руски министар енергетике Александар Новак изјавио "како је одлука несумњиво донесена".
Блумберг извештава да Русија планира пребацити транзит природног гаса преко Турске, што је изненадило све главне енергетске компаније Европске уније, које поручују "да је Русија нарушила своју репутацију као добављача".
"Ова одлука нема никаквог економског смисла, Марош Шефчович", након разговора с руским владиним званичницима и лидерима Газпрома у Москву је изјавио потпредседник Европске комисије за енергетику.
"Газпром је највећи светски добављач природног гаса, те планира испоручивати 63 милијарде кубних метара кроз предложени гасовод испод Црног мора до Турске, што у потпуности замењује транзит преко Украјине", током расправе је изјавио главни извршни директор Алексеј Милер.
Око 40 посто руског извоза гаса у Европу још од совјетског доба путује кроз гасоводе у Украјини, а сада ће ићи преко Турске.
Марош Шефчович је рекао да је "јако изненађен" изјавом коју је дао Миллер, додајући "како ослањање на турску руту, без Украјине, неће бити довољно да се одржи гасни систем ЕУ".
"Газпром планира испоручити енергенте до Турске, потом даље преко границе са Грчком, а сада је на Европској унији је да одлучи шта ће чинити", додаје Шефчович.
Како пише Даили Маил, ова је одлука "велики проблем Европу. Русија је смањила извоз гаса у Европу за 60 посто и гура континент у енергетску кризу, а спор са Украјином и даље ескалира ".
Јутрос су гасне компаније у Украјини потврдиле да је Русија у потпуности обуставила своју испоруку иу зимским условима се угрожавају европски потрошачи.
Прекид доставе руског гаса преко Украјине су пријавиле Бугарска, Грчка, Македонија, Румунија, Хрватска и Турска. Међутим, Турска је осигурана већ постојећим гасоводом од Русија до Анкаре, такод а неће осетити мањак гаса којег је добијала преко Украјине.
"Транзитни ризици за европске потрошаче који добијају гас преко Украјине су и даље присутни. Ми немамо друге опције! Ми смо обавестили наше европске партнере, а сада је на њима да се потруде да изграде потребну инфраструктуру, почев од турско-грчке границе", поручио је лидер Газпрома, Алексеј Милер.
"Русија неће згубити имиџ поузданог добављача због преусмеравања руте кроз Турску, јер смо увек били поуздан снабдевач гаса и никада нисмо прекршили своје обавезе", рекао је руски министар енергетике Александар Новак након састанка са Шефчович у Москви.
"Одлука је донесена. Ми смо се одлучили на диверсификацију и отклањање опасности од непоузданих земаља које узрокују проблеме у последњих неколико година, укључујући и за европске потрошаче", додао је Новак. "
"Руси су смањили испоруку за 92 милиона кубних метара дневно, у односу на обећаних 221 милион кубних метара, и то без објашњења. Не разумем како ћемо испоручити гас у Европу. То значи да ће проблеми у Европи почети за неколико сати", рекао је Валентин Землиански из украјинске гасне компаније "Нафтогас".
Међутим, Валентин Землиански заборавља да још од ране јесени 2014. из Газпрома упозоравају Брисел како украјински "Нафтогас" дословно краде гас намењен европским тржишту и задржава у га у својим подземним складиштима. Нема сумње да ће медији овај потез окарактерисати као "коришћење Путиновог геополитичког оружја", али у разговорима иза затворених врата и Милер и Шефчович добро знају да је влада у Кијеву крађом европског гаса одговорна за овако радикалне потезе Москве.
Коначно, Европска унија је Украјини одоборила зајам од 1,8 милијарди евра, које Кијев може проследити Москви, платити дуг и добити потребну количину гаса да Украјинци издрже зиму. Но, тешко је рећи и да би то ишта променило, јер је коначна одлука донета: гас ће ићи до Турске, потом до грчке границе, а ако га ЕУ жели, нега сама гради гасоводе у складу с "Трећим енергетским пакетом".
Газпром је обуставио комплетан транзит преко Украјине, због крађе гаса и непрестаних спорова са суседном земљом:
 Алтернатива је такозвани "Турски ток", но ту ће ЕУ морати градити потребну инфраструктуру, а не, као што је било договорено, Газпром са земљама партнерима:

Нема коментара: