Странице

петак, 28. март 2014.

Diplomatski pasoš za prvu taštu Srbije

Srbija je ipak zauzela jasan i nedvosmislen stav o situaciji u Ukrajini dodelivši diplomatski pasoš tašti Tomislava Nikolića! Zapravo, prva opcija je bila uvođenje sankcija Rusiji, koje bi podrazumevale da Zorana Mihajlović ubuduće ne recituje ruske klasike prilikom zavarivanja novih cevi Južnog toka, kao i da se Jovanu Krkobabiću oduzmu „babuške“ kojima su ga animirali tokom sednica vlade, ali se odustalo od drastičnih mera i pribeglo lukavstvu.
Diplomatski pasoš za prvu taštu Srbije
Osim što je po zanimanju diplomirana tašta predsednika republike i master majka prve dame i predsednice Humanitarne organizacije „Dragica Nikolić“, gospođa staramajka je i karijerni diplomata, o čemu se malo zna.
Naime, diplomatijom je počela da se bavi od dana kada je zet diplomirao i dotrčao kod tašte po muštuluk...
- Brzo, jure me neki drugari s katedre, sakrij ovo negde u zimnicu, potopi u kupus, stavi među ostale diplome koje imam, tamo i ovako niko ne zaviruje! Kad krenem s crkvom ukopaću je u temelj, a do tada nek bude kod tebe...- pomalo dramatičan početak diplomatske karijere prve tašte Srbije, koja je u šoku i neverici prigrlila tubu s diplomom, prestravljeno pitajući zeta...
- Kuku, Tomo, da nisi opet štrajkovao do smrti, crno dete?! Ajde, reci taštici slobodno, odakle tebi ovo, nesrećo?! Dragice, srećo majčina, ovaj tvoj izgleda diplomirao, kuku nama! Sad kad pukne bruka po selu- juče mu pravili brucošijadu, a danas došao s diplomom, crni zete! Šta ti je, bre, falilo u JKP „Pogrebno“: državni posao, rad u prirodi, markica, topli obrok, bolovanje, kulturne stranke...- dakle, kao ovlašćeni čuvar diplome, i jedan od retkih svedoka njenog postojanja, gospođa tašta se više od bilo koga kandidovala za diplomatiju i diplomatski pasoš, kako bi ubuduće mogla da prati ćerku i zeta tokom zvaničnih poseta, a možda je sve ovo i nagoveštaj nečeg mnogo ozbiljnijeg i daleko važnijeg?
Uveliko se govorka da Ivan Mrkić, sadašnji šef diplomatije, neće ostati na toj funkciji u budućoj vladi, a kao jedan od najozbiljnijih kandidata, logično, nameće se Nikolićeva tašta, koja uveliko završava dopisni kurs iz međunarodne politike i usavršava strane jezike, razgovarajući sa zetom isključivo na engleskom: „Miš- maus; kuća- haus; pas- dog; mačka- ket; prihvatamo sve što od nas tražite- OK; Kosovo ne damo za živu glavu- džouking...i to ti je dovoljno za početak, a kasnije ćemo da unapređujemo kako mandat bude odmicao i zahtevi postanu obimniji...“.
Što se onog s početka tiče, paralela između određivanja prema situaciji u Ukrajini i dodeljivanju diplomatskog pasoša pomenutoj gospođi sasvim je očigledna- posle ovakovog poteza Rusiji je više nego jasno da je Srbija spremna na sve, dok je, s druge strane, ukrajinskim vlastima stavljeno do znanja da ovdašnja vlast poštuje pravo građana Krima na samoopredeljenje, što će im prva tašta Srbije i zvanično preneti tokom zvanične posete, u koju se sprema čim ćerka završi sa prikupljanjem humanitarne pomoći za pomenuti poluostrvo, u vidu higijenskih paketa koji će sadržati fotokopiju Nikolićeve diplome, litar rakije istoimenog proizvođača, orden iz prošlogodišnjih zaliha i dvojezični priručnik za štrajkovanje glađu do smrti, ili dok tašta ne napravi gibanicu?
Nezvanično, u pripremi su još tri diplomatska pasoša, spekuliše se da je reč o prijateljicama gospođe tašte s kojima običaji da gleda turske serije i koje su poručile da su završile s drugovanjem ukoliko ne dobiju putne isprave koje će im omogućiti da šikaniraju boraniju u redu za penziju i zajebavaju babe na prelima i poselima.

Stanovita Zagorka, najbolja prijateljica Nikolićeve tašte viđena je, priča se, za ambasadora u Turskoj, gde osim produbljivanja političko- privredne saradnje namerava da onoj prokletoj Hurem saspe sve u brk i objasni da se ne može tako s jednim sultanom, a i da ujedno njemu objasni šta nevernica radi dok je on službeno odsutan u osvajačkim ratovima...

Нема коментара: