Странице

понедељак, 16. фебруар 2015.

Alert: USA are goin` down, goin` down

И док се према статистикама америчко господарство опоравља, за аналитичара Michael-a Snyder-a нема сумње да су САД пред великом кризом.
„Економски, оно што ми управо сада проживљавамо су порођајне муке наредне Велике депресије”, каже амерички колумниста. Према његовим речима, постоји неколико знакова упозорења који указују на непосредну и озбиљну финансијску кризу у САД-у са светском економском депресијом у позадини.
Michael Snyder као прво наводи да је ове недеље „Baltic Dry Index”, који мери трошкове превоза суве расуте робе, пао на најнижи ниво у протеклих 29 година, горе чак него током финансијског колапса 2008.
За портал Infowars амерички стручњак подсећа како бакар и друге индустријске сировине и даље тону, „што се готово увек дешава пре уласка у рецесију”.
„Поруџбине за трајне робе на америчком тржишту су такође у паду. Све су то знаци надолазеће економске кризе ”, каже Snyder.
Као остале знакове надолазеће „Велике депресије” стручњак наводи високу волатилност на тржиштима, која се огледа кроз значајно смањење индекса Dow Jones.
„Све се дешава тачно како се понаша тржиште непосредно пре колапса”, објашњава Michael Snyder.
Други проблем је чињеница да су готово све главне валута у свету имплодирали. Конкретно, Snyder наводи и могућу пропасти евра. Привредни услови у Европи постају све гори, а будућност саме еврозоне је неизвесна. Према његовим речима, „ако еврозона претрпи удар, европска економска депресија је готово готово сигурна, барем краткорочно”.
Исто тако, Snyder подсећа да је само једном у историји цена нафта пала на 60 долара, а то се догодило управо пре страшне финансијске кризе 2008. године и последње глобалне економске кризе. Нафтна индустрија је велики извор за раст запослености у САД-у, међутим, сада америчке енергетске компаније и сродне индустрије деле на хиљаде отказа.
„По први пут у 18 година извозници нафте повлаче ликвидна средства са глобалног тржишта, а не улажу новац у њега. Свет се убрзано приближава тренутку у којем ће се мењати резервна валуту. Ако ове цене нафте буду потрајале 8-12 месеци, америчка индустрија шкриљца ће пропасти, а учинак junk обвезница ће као домино ефекат утицати остатак тржишта акција и америчка привреда ”, упозорава Снидер.
Једнако тако напомиње да ће замрзавањем ликвидних средстава амерички кредити бити деградирани, берза ће почети пропадати, а амерички ФЕД ће морати да интервенишу како би се зауставила хипер-инфлација долара.
„Тада ће свет наупустити светску резервну валуту у билатералној трговини, а то ће бити крај петродолара”, завршава Snyder.
Америка се деценијама сматрала „обећаном земљом у којој свако може успети, само ако напорно ради”. Међутим, изгледа да САД доживљавају почетак краја своје велике економије.
Позната је чињеница да је хиљаде људи напустило свој дом у потрази за „америчким сном”. У Сједињеним Државама су желели пронаћи пристојан посао, можда покренути сопствени посао, да купи кућу, ауто, једном ријечју – припадати славној америчкој средњој класи, које више нема.
И овде Michael Snyder, колумниста и аутор књиге „Почетак краја”, сматра да се златно доба америчке привреде приближава свом крају. Како би то доказао, навео је следеће неспорне чињенице:

1. Обамина администрација нам говори да је 8.690.000 Американаца „службено незапослено, те да се 92,90 милиона Американаца сматра да ”нису радно способни„. То значи да више од 101 милион одраслих Американаца сада нема посао.

2. Број Американаца који примају картице за оброке повећан је током Обамине администрације са 32 на 46 милиона људи.

3. Двоје од пет деце добијају картице за оброк.

4. Више од 52% популације може платити искључиво стан у којем живи.

5. Преко 50% школске деце долази из породице са ниским примањима.

6. Више од 53% радника зарађује мање од 30 000 долара годишње.

7. Више од 62% Американаца живи ”од плате до плате„.

8. У 2008. години је 53% Американаца веровало да припада средњој класи. Данас је та цифра пала на 44%.

9. 53% популације данас сматра да је немогуће остварити ”амерички сан„.

10. У последњих шест година број фирми које су затворене надмашује оне које су отворене. То се први пут догодило у историји САД-а

11. Према недавном извештају, 43 милиона Американаца тренутно дугује новац за пружену медицинску бригу. 

Нема коментара: