Странице

субота, 21. фебруар 2015.

Kusturica: 5. oktobra 2000. oslobodili smo se svega vrednog što smo imali!

Poznati režiser Emir Kusturica u svom novom intervjuu pričao je o postpetooktobarskom periodu i srpskoj istoriji.
On je za potal Iskra konstatovo da je trenutno stepen samoponištenja kod Srba.
“Čitamo ovih dana u domaćoj štampi: “Knez Lazar, Miloš Obilić, kosovski junaci bili su tek plašt satkan od bujne nacionalne imaginacije”… Kažu, “nacionalna politika proizlazi iz koristoljublja”. Politika drugih, pa i Sarajeva prema nama, ne tumači se, uz preporuku “da bi Srbi trebalo da gledaju u svoje dvorište”. Otkuda ovakav stepen samoponištenja kod Srba?
– To je apsurdno, voleo bih da ih vidim kako ukidaju i Herakla i Meri Popins, englesku, nemačku i francusku mitologiju… Proglasili bi ih ludima. Sve to postoji, samo da se mi ne pitamo: Gde su danas Srbi u Sarajevu? To je etnički počišćen grad. Na primer, ja se tamo nisam ni rodio, nije me izgleda tamo nikada ni bilo. Dobio sam za to i uverenje, zvanično, da nisam više upisan u matičnu knjigu Općine centar Sarajevo. Crno na belo. Prilažem i kopiju uverenja kao dokaz. Tako je i Tajm, kada sam pre kanskih “palmi” dobio venecijanskog “Zlatnog lava” i postao neko, osvanuo sa naslovom: “Ove godine u Veneciji je pobedio NIKO, koji dolazi NIODAKLE”. A nas i Sarajevo deli istorijski montiran sukob, krivica Srbije što se oslobodila Turaka je večna, Englezi i Nemci su planirali da Turska mnogo duže ostane tu. Uspinjanje Srbije nije moglo proizvesti naklonost velikih sila, trebalo je sprečiti prodor Rusije u Evropu, nametnuti joj trajnog neprijatelja.
U neprijateljskom ambijentu, Srbija je uz rashodovanje kultute, uspela da ugasi i sopstvenu vojsku, pa u slučaju elementarnih nepogoda nema čime da spasava ljude iz poplava, požara…
– Otkako smo demokratski oslobođeni onog 5. oktobra, oslobodili smo se i svega vrednog što smo imali. U muzeju nam stoji helikopter “Kamov”, koji je radio svega 600 sati, a za evakuaciju ljudi, kada zatreba, nema letelica. Imali smo ogroman broj čamaca, helikoptera, ali je to rasprodato pod firmom da je zastarelo. Neko je demokratiju video kao rashodovanje sopstvene države i vojske, u ovim našim ministarstvima. Pritisak spolja, demokratske vlade nisu podnele. Sprovele su ukidanje vojske. U praksi, to je ovako izgledalo, naši ministri vojni, bili su impresionirani američkom snagom. Dođe jedan F16, prebaci ih na nosač aviona ili razarač negde na moru, a po povratku, fascinirani viđenim, ovi naši odmah zaključe da je neophodno da prodamo sve što imamo. Završili smo tu priču neslavno, bankrotom, preko takvih tipova”.

Нема коментара: