Странице

понедељак, 2. фебруар 2015.

Srbija ima 600 puta više službenih vozila nego Švedska

Švedska (9.5 miliona stanovnika) ima desetak državnih, Nemačka (80 miliona stanovnika) manje od hiljadu, a od njih neuporedivo siromašnija Srbija (7.5 miliona stanovnika) čak 6.244 službenih automobila.
Kada se ovom broju dodaju vozila policije i vojske, Srbija se može pohvaliti sa 26.966 službenih vozila. Nije poznato koliko ima limuzina, a podaci Državne revizorske institucije iz 2013.godine govore da domaći političari najviše vole marke "audi", "pasat" i "fijat".
Prema istim podacima, 6.244 automobila su za godinu dana prešli 67,2 miliona kilometara, odnosno oko 12.000 kilometara po vozilu. Rashodi i izdaci za sva vozila su bili 1,9 milijardi dinara. Blic podseća da je izveštaj pokazao da se vozila koriste za zloupotrebe i bahaćenje, pa ih voze osobe koje na njih nemaju pravo, a pojedinci su prijavljivali i da su prešli stotine kilometara.
DRI je kao primer zloupotrebe ukazala na primere da različiti korisnici imaju i različitu kilometražu pa je kod nekih put Beograd-Niš 485 kilometara, a kod drugih 583 kilometara. Ova institucija je dala preporuke šta treba uraditi i kako se ponašati da se uvede red u ovu oblast, dok je Vlada Srbije u međuvremenu donela novu uredbu o ulovima i načinu korišćenja službenih vozila.
Takođe, nakon prošlonedeljnog pisanja medija o korišćenju službenih vozila od strane poslanice SPS-a Dijane Vukomanović i nove direktorke "Službenog glasnika" Jelene Trivan, iz Vlade je poručeno da će se raditi na prekidu zloupotreba i smanjenju broja vozila za političare.

Нема коментара: