Странице

недеља, 27. јул 2008.

I umrli na platnim spiskovima

Nekoliko umrlih, desetak fantomskih lica čija se imena ne nalaze u evidenciji MUP-a Srbije i više desetina penzionera su na platnom spisku lica sa Kosova kojima se isplaćuje „zarada” iz državne kase Srbije.

Ovo je rezultat nedavne, samo delimične inspekcijske kontrole službe Penziono-invalidskog fonda u Gračanici. I laiku je jasno da je reč o prevarama, finansijskim malverzacijama i pljačkanju građana Srbije pod plaštom borbe za očuvanje Kosova.
Takođe je utvrđeno da je nekoliko odavno penzionisanih novinara na platnom spisku aktivnih radnika nedeljnika „Jedinstvo”.
Oko 250 bivših pripadnika Vojske Srbije je posle podizanja otpremnine i prestanka radnog odnosa zaposleno s punim radnim vremenom u takozvanoj civilnoj seoskoj zaštiti uz mesečnu nadoknadu od 550 evra.
Blagodeti države uživa oko 2.500 radnika zaposlenih u izmišljenim opštinskim javnim službama i ustanovama sa prosečnom platom od 450 do 1.500 evra. Tu je i blizu hiljadu bivših pripadnika MUP-a Kosovo, raspoređenih zbog potreba službe na nepostojeća radna mesta u centralama u Niškoj banji, Kruševcu, Jagodini, Leskovcu, Kraljevu i Vranju i isto toliko po Kosmetu , sa prosečnom zaradom od 650 evra.
Više stotina bivših snimatelja, tonaca, osvetljivača, čuvara radijskih i TV predajnika po Kosmetu, vozača prenosnih kola zaposlenih u Radiju i Televiziji Prištine iz nevolje smeštenih u Prokuplju, Zvečanu i Beogradu ostvaruju primanja kao da se nalaze na radnim zadacima po Kosmetu, u proseku po 500 evra. Tu je nekoliko stotina radnika gradskih saobraćajnih preduzeća, vodovoda i kanalizacije, gradske čistoće , omladinskih saveta, saveta za sport, pokrajinskih, gradskih i opštinskih sindikata, saveta za kulturu, do nepostojećih domova kulture i kulturno-umetničkih društava i ansambala sa prosečnim zaradama od 24.000 do 80.000 dinara..
Na spisku korisnika Kosovskog zarađenog dodatka izdvaja se grupa koja prima dvesta odsto uvećanu platu po nekoliko osnova. Na „zlatnom spisku” nalazi se više desetina koordinatora opština i njihovih savetnika za ekonomska, finansijska, urbanistička, ekološka, kulturna pitanja, za svih 29 kosmetskih opština sa prosekom zarade od 75.000 do 200.000 dinara. Upravo visoka primanja opštinskih činovnika dovela su do sukoba i fizičkih obračuna, poput tuče u Gračanici, između koordinatora Slaviše Nikolića i i novoizabranog prvog čoveka opštine Dragutina Perića pošto je obezbeđenje koordinatora, koje broji tridesetak ljudi, 15. juna sprečilo Perića da zauzme fotelju koordinatora.
A koliki je efekat tog ulaganja?
Predsednik Sindikata radnika zaposlenih u opštinskoj administraciji, javnim službama i ustanovama Prištine Nebojša Perić kaže da ne postoji kontrola nazovizapošljavanja i trošenja budžetskih sredstava.
„Pitam se da li je država svesna da jedan službenik Glogovca (smešten u zakupljenim prostorijama u Gračanici) godišnje košta, ne računajući plaćanje zakupa prostora od stotinak kvadrata, oko 10.000 evra, a njegov posao se sastoji u izdavanju mesečno jedne ili dve potvrde. Paradoks je”, veli on, „da prema evidenciji sindikata više od 50 odsto sa spiskova zaposlenih već godinama ne živi niti radi na Kosmetu. Sve su prodali ali su se prijavili kao navodni povratnici na adresama prijatelja ili rođaka i tako ostvaruju dvesta odsto uvećane plate, i uz to sa nazovigazdama dele izmišljene kirije koje knjiže u proseku od 250 do 1.000 evra”.
Novoizabrani ministar za KiM Goran Bogdanović tvrdi da neće dozvoliti nenamensko trošenje budžetskih sredstava. „Pooštrićemo kontrolu. Nećemo tolerisati dvojni radni odnos”, kaže Bogdanović, od koga je grupa od 24 građana iz Gračanice tražila da ispuni predizborno obećanje.
Priča za sebe su lekari, farmaceuti, doktori nauka - redovni predavači na univerzitetima po Srbiji, njih više od hiljadu, angažovani da srpske pacijente desetak dana u mesecu smenski leče, a učenike i studente obučavaju po Bolonji. „Uspeli su da uvere bivšeg ministra Zorana Lončara da se nastava navodno redovno izvodi u nepostojećim odeljenjima fakulteta ili viših škola u Ranilugu, Šilovu i Gračanici. Za svoj trud primaju astronomske plate koje se kreću od 1.500 do više hiljada evra.
Na spisku korisnika budžeta Srbije nalazi se i sedam od ukupno deset srpskih poslanika u ”Skupštini Republike Kosovo„, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, sa dvadesetak saradnika; stotinak radnika zaposlenih u kosovskim opštinama i institucijama lokalnog nivoa, desetak aktivnih oficira Kosovskog zaštitnog korpusa i oko 1.200 zaposlenih u misijama UN, OEBS, EU, MKCK, UNHCR…
- Budžetska inspekcija i inspektori za privredni kriminal ne bi smeli da izlaze sa Kosova i Metohije, uz uslov da sa ”zlatnih spiskova„ skinu nekoliko desetina poreskih izvršilaca, tržišnih, sanitarnih, finansijskih, ekoloških, zdravstvenih i inspektora rada koji u ime države Srbije sprovode kontrolu rada nepostojećih javnih službi i ustanova - kaže Nebojša Perić.
Povratnici
Prema zvaničnim podacima UNHCR-a, na Kosmet se u proteklih devet godina vratilo oko 17.000 Srba. Od tog broja, prema istom izvoru, više od 80 odsto su penzioneri koji su se prijavili na neku od adresa u srpskim sredinama, kako bi uz redovnu penziju koju ostvaruju u Srbiji primali po 42 evra penzije koju isplaćuje kosovski budžet.

Domaćica kao savetnik
Nedodirljivi i van svake vrste kontrole koordinatori su uzajamno jedan drugog ispomagali. Supruga jednog od njih, inače večita domaćica, angažovana je kao visoki savetnik koordinatora opštine Klina. Na spisku opštine Uroševac nalazi se četvoro ”mladih socijalista„ sa stalnim mestom boravka u Nišu. ”U pitanju su deca ‘zaslužnih’ bivših visokih funkcionera pokrajinskog SPS.„ Na platnom spisku opštine Priština, na preporuku Velimira Ilića i Zorana Rajčića, stavljeno je dvadesetak imena članova Nove Srbije, nastanjenih na području Nišavskog okruga, kao i supruge članova Koordinacionog centra iako su Prištinu napustile krajem marta 1999. godine.

Нема коментара: