Странице

субота, 2. август 2008.

Хакер који је посрамио Пентагон

Самоуки компјутерски геније из северног Лондона, оптужен у Америци за „највећи хакерски упад у историји”, платиће своју опседнутост ванземаљцима можда деценијама проведеним у америчком затвору
Гери Мекинон
Док је пре седам година у лондонском стану своје девојке пијуцкао пиво и пушио канабис, почео је са јефтиног компјутера и уз помоћ простих софтвера да „чачка” по системима америчке владе. Хтео је да потврди личне сумње да Американци имају сазнања о постојању неидентификованих летећих објеката и да скривају „ванземаљске технологије” које би биле од користи за цео свет. Међутим, интересовања су се проширила и прешла на политички осетљив терен.
Ове седмице је британски Дом лордова одбио жалбу на пресуду о изручењу и, уколико суд у Стразбуру не одлучи другачије, самоуки компјутерски геније Гери Мекинон (42), у сајберспејсу познат као „Соло”, одговараће пред америчким судом за „највећи хакерски упад у историји” – током 2001. и 2002. провалио је у неколико стотина компјутера америчке војске и министарства одбране. На основу осам тачака оптужнице, следује му 70 година затвора, мада амерички адвокати процењују да ће вероватно добити између три и пет година.
Мекинон је само у једној таквој хакерској пустоловини, и то баш у врло осетљивом периоду, непосредно после 11. септембра 2001, срушио цео компјутерски систем центра у Њу Џерзију који лоцира бродове морнарице и проверава њихову борбену готовост. Материјална штета рушења система, како преносе агенције, процењена је на скоро милиона долара, али је ипак много већи ударац претрпео понос америчких безбедносних служби, већ пољуљан догађајима који су поделили новију америчку историју на „пре 11. септембра и после њега”.
„Соло” је признао је да је осим занимања за НЛО хтео да укаже и на безбедносне рупе у институцијама попут Пентагона и Насе. Али, како су се виртуелна врата невероватно лако отварала, интересовања су се проширила на теорију завере по којој је Америка била умешана у поменуте нападе. Потрага се претворила у опсесију. Постао је немаран и остављао је поруке помоћу којих су му ушли у траг. Тужиоци га терете да је намерно покушао да застраши америчку владу и показују поруку остављену на једном војном компјутеру у којој „Соло” каже да је „америчка спољна политика слична државно спонзорисаном тероризму”.
Британски агенти су му закуцали на врата 2002. Исте године је у САД подигнута оптужница. Уследио је, према писању „Гардијана”, тајанствени сусрет у америчкој амбасади у Лондону, када му је понуђено да призна кривицу и добије три или четири године затвора које ће служити у Британији. Када је то одбио, Американци су, наводно, рекли да више нема погодби и 2005. упутили су захтев за изручење.
Адвокати, породица и бројни обожаваоци које је у међувремену стекао кажу да је Мекинон жртвено јагње. Они тврде да је његово „поигравање безбедносним системима америчке војске” било без злих намера и страхују да би могао да заврши у озлоглашеном Гвантанаму.
Његов адвокат Клер Ендерсон верује да Америка тражи изручење да би на његовом примеру застрашила остале хакере који с пажњом прате цео случај, али и да би се осветила човеку који их је понизио тако што је помоћу релативно простог софтвера и скромног дајл-ап модема провалио у системе за које би свако претпоставио да су најбоље чувани на свету.
У интервјуима за британску штампу рекао је да је неке своје сумње потврдио.
Нашао је, каже, документ у коме један званичник Насе тврди „да у фотошопу бришу неидентификоване летеће објекте са сателитских снимака, јер их има превише”. Није ипак могао да скине тај документ са модемом 56к.
Један стручњак за компјутерску безбедност рекао је за Асошијетед прес да је Мекинон разоткрио „срамно ниску” безбедност појединих делова америчког сајберспејса, јер неки важни компјутери нису чак били заштићени ни лозинком.
Исто су касније потврдили и бројни извештаји владе САД.
„Соло” је у међувремену зарађивао за живот као возач камиона, јер му је забрањен приступ Интернету и нико неће да га запосли у струци. Армија његових обожавалаца је бројна. Чине је људи који верују у ванземаљце и теорије завере и сви они који његове подухвате не посматрају као преступ, већ му аплаудирају што је надмудрио светску суперсилу.
Међутим, уколико Европски суд за људска права одбије жалбу, сусрет са америчким правосуђем биће неизбежан.

Ј. Каваја
[објављено: 03/08/2008]

Нема коментара: