Странице

субота, 30. август 2008.

Koga je za moliti nije ga za srditi

Poslovni krugovi Zapada zalažu se za dalju saradnju sa Rusijom i pored oružanog konflikta na Kavkazu i negativna reagovanja SAD i njihovih saveznika na dejstva Moskve u ovom regionu.
Karakteristično je da su čak i u SAD kompanije orijentisane na izvoz svojih proizvoda ispoljile zainteresovanost za razvoj trgovine sa Rusijom i zamolile Buševu administraciju da bude obazrivija u odnosima sa Moskvom. O tome je saopštio predsednik Nacionalnog saveta za medjunarodnu trgovinu Bil Rajnh. U dotičnom savetu zastupljeno je preko 300 američkih kompanija, uključujući „Boing“, „Katerpilar“, „Dženeral elektrik“ i „Majkrosoft“.
Kao drugi pozitivan momenat može se navesti izjava američke korporacije „Konoko Filips“ o nastavljanju saradnje sa ruskim kompanijama „Gasprom“, „Rosneftj“ i „Lukojl“. Kada jedan od najvećih američkih naftnih koncerna govori da je spreman za nastavljanje saradnje, onda ne može biti ni govora o nekoj ozbiljnoj ekonomskoj ili političkoj izolaciji Rusije.
Uzgred rečeno, eksperti konstatuju da do sada oružani konflikt na Kavkazu nije rezultirao smanjenjem poslovne aktivnosti stranih firmi na ruskom tržištu. To se, pre svega, tiče Nemačke. Predsednik Federalnog saveza nemačke industrije Jirgen Tuman je sa tim u vezi ukazao na medjuzavisnost Nemačke i Rusije u ekonomskoj i energetskoj sferi. Naravno da se ne možemo snaći bez ruskih isporuka gasa, nafte i drugih sirovina, pa smo mi, naprotiv, potrebni Rusima kao potrošači – naglasio je Jirgen Tuman. Zamolili smo ruskog eksperta Igora Davidenka da prokomentariše stav zapadnih preduzimača.
„Naftaši i industrijalci pravilno misle. Jer, danas svet ne može živeti bez Rusije. Razume se, ugljovodonici su glavni adut Rusije u uspostavljanju normalnih kontakata. Političari mogu govoriti bilo šta. Ali u Americi je vrlo konzervativno društvo. Ono je toliko konzervativno da će održavati dugoročne veze ukoliko je zainteresovano za njih. Recimo, Amerka može imati negativan odnos prema Saudijskoj Arabiji sa političkog gledišta i saradjivati sa njom na ekonomskom planu. Ista je situacija i sa Rusijom. A pojava NATO-brodova u Crnom moru je samo demonstracija za zadovoljstvo svojih jastrebova koji se uglavnom i bave političkim biznisom. Jedan od njih je gruzijski pedsednik Mihail Sakašvili. Može da govori što god želi,ali čim se izoluje, postaće politički mrtvac“.
Najzad, mnogi zapadni preduzimači vezani za energetsku sferu izražavaju sigurnost da situacija oko konflikta na Kavkazu ni najmanje neće uticati na isporuke ruskog gasa i naftinih derivata Evropi. I, sa tim uvezi, podsećaju da je „Gasprom“ uvek, bez obzira na bilo koje političke peripetije, redovno snabdevao potrošače plavim gorivom. Mnogi na Zapadu svesni su da se bez Rusije medjunarodna energetska bezbednost ne može osigurati.

Нема коментара: