Странице

субота, 30. август 2008.

ŠOS

Takav je jedan ode osnovnih zaključaka koji se može izvesti iz rezultata jučerašnjeg samita ŠOS-a u Dušanbeu uz učešće lidera Tadžikistana, Rusije, Kine, Kazahstana, Kirgizije i Uzbekistana.
Nije slučajno to što se i u Finalnoj deklaraciji rukovodilaca zemalja ŠOS-a, i u prethodnim govorima, posebno predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, ističe prioritetna uloga borbe protiv terorizma i osudjuje upotreba sila u rešavanju medjunarodnih problema. Pri tome, ruski lider je govorio o tome i u neposrednoj vezi sa nedavnim dogadjajima na Kavkazu.
„Moram, na žalost, konstatovati da se i dalje pokušava da se izvesni interesi obezbede upotrebom sile. I gruzijska agresija na Južnu Osetiju je primer takvih zločinačkih i neodgovornih dejstava. Dobro je poznato ko je gledao kroz prste na vlasti Gruzije, pa čak i podsticao ih u svoje sebične svrhe. Takvo ponašanje j nedopustivo i treba ga najodlučnije suzbijati. U ovim ekstremnim uslovima ćemo nastaviti odgovornu predvidljivu politiku u regionu. Zahvaljujemo vam se na razumevanju i objektivnoj oceni mirovnih napora koje Rusija preduzima. Sigurni smo da će stav država-članica ŠOS-a izazvati potrebne medjunarodne odjeke. Nadam se da će to poslužiti kao ozbiljan signal za one koji pokušavaju da izdaju crno za belo i da opravdaju izvršenu agresiju“.
A u Finalnoj deklaraciji samita ŠOS-a piše da računanje samo na upotrebu sile nema perspektive, da to sprečava kompleksno regulisanje lokalnih konflikata. Iako se pri tome ne spominje situacija vezana za gruzijsku agresiju na Južnu Osetiju, analogija se nameće sama po sebi. Jer, upravo nedavnim dejstvima zvaničnog Tbilisija stvorene u nesavladive prepreke na putu mirnog rešavanja problema u odnosima Gruzije sa bivšim autonomijama.
Uzgred rečeno, taktika koju je primenila gruzijska strana uveliko podseća na terorističku. Radi se o masovnom uništavanju civilnog stanovništva i njegovom zastrašivanju neposredno tokom agresije. A posle njenog suzbijanja uz pomoć ruskih trupa čine se pokušaji organizacije diverzione aktivnosti sa ciljem da se poseje panika medju stanovništvom i da se osujete radovi na obnovi. Uopšte, zaoštravanjem situacije na Kavkazu kao rezultat gruzijske agresije osetno je porasla i teroristička opasnost. Na primer, ruske specijalne službe raspolažu podacima da ekstremne grupacije tipa „Al Kaide“ planiraju korišćenje napete situacije na južnim granicama Rusije za pripremanje terorističkih napada. To je još jedan argumenat u prilog širenju saradnje zemalja-članica ŠOS-a u oblasti borbe protiv medjunarodnog terorizma.

Нема коментара: