Странице

четвртак, 28. август 2008.

Pozadina konflikta na Kavkazu

Njegovi inicijatori imali su dalekosežne ciljeve, naime: zaoštravanje odnosa izmedju Rusije i EU. Do ovog zaključka dolaze evropski političari sposobni za objektivnu analizu pravog stanja stvari.
Dotičnog gledišta pridržava se,na primer, vodeći italijanski stručnjak za Rusiju, poslanik Evropskog parlamenta Djulijeto Kjeza. Po njegovom mišljenju, gruzijski plan rata i sam rat koji je počeo Sakašvilijev trebalo je da isprovociraju sukob izmedju Rusije i Evrope. Djulijeto Kjeza smatra da postoje, uglavnom američke, sile koje imaju neznatnu podršku na Starom kontinentu i koje žele da Evropa ide protiv Rusije. Otuda su, na primer, i današnji napori za zaoštravanje situacije i povećanje grupacije ratnih brodova NATO-a u Crnom moru – naglasio je italijanski parlamentarac u intervjuu za ruski novinski TV-kanal Vesti.
Namere Vašingtona umnogome su očigledne. Kriza na Kavkazu odgovara interesima Sjedinjenih Država iz niza razloga. Pre svega, omogućuje im da postignu veću solidarnost u redovima Severnoatlantske alijanse neki članovi koje su se pre nekoliko meseci izjasnili protiv pristupanja Gruzije i Ukrajini Akcionom planu NATO-a. Ali postoje i drugi, kudikamo značajniji za SAD, razlozi. U poredjenju sa drugim industrijski razvijenim zemljama, Amerika doživljava teža vremena. Njena ekonomija je u groznici, što dolazi do izražaja u hipotekarnoj krizi, usporavanju tempa ekonomskog razvoja, smanjivanju učešća u svetskoj privredi i slabljenju dolara. Ujedno, ekonomija jedinstvene Evrope, glavnog konkurenta Amerike, uspešno se razvija, a evro se učvršćuje.
S obzirom na ove uslove, neki prekookeanski političari smatraju zaoštravanje odnosa izmedju Rusije i EU krajnje korisnim za njihovu zemlju. Reč je o nanošenju štete ekonomskim vezama Moskve i Brisela, odnosno o smanjenju obima robne razmene, stvaranju prepreka na putu investicija i, razume se, krnjenju energetske bezbednosti Starog kontinenta. Podmetanjem noge svom glavnom konkurentu Vašington dobija šansu da učvrsti svoje ekonomske i finansijske pozicije. Jučerašnji osetan pad kursa evra prema dolaru svedoči da Amerikanci već negde bacaju zapadnim Evropljanima klipove pod noge.
Pitanje je u tome da li je Evropa spremna da igra prema prekookeanskim pravilima. Već pomenuti Djulijeto Kjeza smatra da sukob sa Rusijom zbog konflikta u Južnoj Osetiji ne odgovara interesima Evrope. Ovi scenariji izazivaju opreznost i u samoj Americi. Pozvaćemo se sa tim u vezi na poznatog američkog analitičara Petrika Bjukenena koji je ovako prokomentarisao apele na kažnjavanje Rusije: „Pre nego što krenemo putem koji vodi izolaciji Rusije, neophodno je da razmislimo do čega to može, na kraju krajeva, dovesti.
27.08.2008

Нема коментара: