Странице

уторак, 23. септембар 2014.

Вучић је од Србије направио банана-државу

БИВШИ МИНИСТАР ЗАТРАЖИО ДА УСТАВНИ СУД ОЦЕНИ ДА ЛИ УГОВОРИ
СА УАЕ УДАРАЈУ НА ЈЕДИНСТВО ПРАВНОГ ПОРЕТКА И ВИШЕ ЗАКОНА

ПРЕДСЕДНИК покрета „Доста је било“ Саша Радуловић поднео је данас Уставном суду иницијативу за покретање поступка за оцену уставности и законитости Споразума са УАЕ.
        Из те ванпарламентарне странке бившег министра привреде, наводи се да се тражи оцена Уставног суда о Закону о потврђивању Споразума о узајамном подстицању и заштити улагања и Закону о потврђивању Споразума о сарадњи између влада Србије и УАЕ.
        У иницијативама се тврди да ти споразуми нарушавају јединство правног поретка Републике Србије и да су у супротности са Уставом, Законом о приватизацији, Законом о пољопривредном земљишту, Законом о јавној својини и више других закона.
         „Укидајући домаће закондавство и обезбеђујући повлашћен третман компанијама из УАЕ на штету свих наших грађана, премијер је од Србије направио банана државу“, наводи се у саопштењу.
        Додаје се да би спорне одредбе наведених закона и споразма могле да произведу неотклоњиве штетне последице, те да се у иницијативама предлаже да се обустави њихово извршење до доношења коначне одлуке о њиховој уставности и законитости.
        Радуловић тврди да на основу спорних споразума влада и премијер дају компанији Ал Равафед из УАЕ: објекте јавних предузећа у реструктурирању по пет пута мањој цени од тржишне, 3.800 хектара у власништву тих предузећа по цени од 6.000 евра по хектару, док је тржишна цена 10.000 евра, још 3.800 хектара земљишта у Карађорђеву дају без икакве накнаде, уз поделу профита, при чему 80 одсто задржава „инвеститор“.
        Дато је и 2.000 хектара пољопривредног земљишта у Општини Кула, које тренутно обрађују локални пољопривредници који су га закупили на јавном тендеру по цени од 400 евра по хектару, а Ал Равафеду се даје у закуп по цени од 250 евра по хектару, наводи се у саопштењу.

Нема коментара: