Странице

понедељак, 1. септембар 2014.

Kupci preduzeca rasprodali imovinu posle 1. rate

Ne znam bas tačno kakvi su bili propisi o privatizaciji ali skoro sva preduzeca koja su privatizovana ostala su odmah bez svoje nepokretne imovine iako onaj koji je otkupio državno preduzece platio je samo prvu ratu, posle te prve rate rasprodao je svu nepokternu imovinu tog preduzeca koje je kupio na rate i posle toga je prestao da placa ostale rate i da ulaze u to preduzece, radnike je rasterao i Agencija za privatizaciju je stotinasma takvih kupaca raskinula ugovore o kupovini tih preduzeca. I sada su ta preduzeca ustvari takozvana „preduzeca u restrukturiranju”. Opet su sada državna preduzeca, država ih dotira, a oni nemaju vise nikakve imovine i samo zivotare.
Sada čitam da će oko 50 tih preduzeca preziveti to restrukturiranje ali šta će biti sa tom njihovom nepokretnom imovinom koju su ti kupci prodali odmah posle prve rate. Šta je pisalo u tim ugovoirma o kupovini tih preduzeca, tj. o privatizaciji tih preduzeca. Da li je pisalo da kupac ne može da otudjuje imovinu preduzeca dok ne isplati celokupnu ugovorenu cenu i ne ispuni ostale uslove koji se odnose na ulaganje, obaveze prema zaposlenima i sl.Jer kupac je postao punopravni vlasnikpreduzeca tek posto je isplatio celu ugovorenu cenu.
Da li će ta preduzeca koja prezive to restrukturivanje imati pravo da poniste te ugovore kojima je nesavesni kupac prodavao njihovu imovinu, jer ako je u tim ugovorima o rivatizaciji stajala odredba da se ništa od imovine preduzeca ne može se prodavati dok se celokupna cena ne isplati onda onaj kome su ti kupci drustvenih preduzeca odmah prodali na primer neku zgradu, ili druge nekretnine su ustvari kupili nešto sto ovaj još to nije imao u svom vlasnistvu. Jer nelogicno je da neko može da otudjuje imovinu firme ako je platio samo prvu ratu a posle ugovor o privatizaciji raskinut. Onda taj koji je kupio od tog vlasnika privatizovane firme zgradu, stan, poslovni pürostor, zemljiste ili drugu stvar kupio je nešto sto ovaj nije mogao da proda. Znaci to je isto kao kada ti je neko prodao nešto na cemu nije bio vlasnik. Taj te je prevario onda.
Ovo me je pitao jedan drugar koji radi u jednoj takvoj firmi koja će po svoj prilici preziveti restruktiriranje ali koju je taj kupac opustosio i posle samo prve rate rasprodao im svu imovinu firme, stavio pare u dzep i onda objavio da nema para za ostake rate i raskinuo ugovor o privatizaciji u Agenciji za privatizaciju. I ovoga bivšeg vlasnika zabole sada za sve, a radnicima ništa nije ostalo. i sada se kaže njihov taj neki direktor koga je poslavila Agencija za privatizaciju nosi mišlju da kada se zavrsi ovo restrukturiranje pokrene postupak za ponistaj tih ugovora kojima je otudjena ta imovina preduzeca.
E sad, da li neko zna da li je kupac drustvenog preduzeca mogao odmah posle prve rate da raspolaze imovinom preduzeca i da je prodaje i da li neko zna šta je pisalo u tim ugovoirma o privatizaciji o tome. Da li je pitanje otudjenja te imovine preduzeca bilo pomenuto u takvom ugovoru jer kako je razmišljam ako je bilo predvidjeno da se imovina ne može otudjivati dok se ne isplati ukupna kupoprodajna cena preduzeca onda bi mogli da sudskim putem traže ponistenje takvih kupoprodajnih ugovora kojima je taj koji je kupio preduzece prodao imovinu trecem licu. Jer u tom slučaju je tu u piatnju i nesavesni prodavac ali i nesavesni kupac jer je kupac morao da bude pre kupovine upoznat sa ugovorom o privatizaciji a ako se nije upoznao to je njegov licni problem.
Zna li neko neštoo tome. O tome šta je pisalo u tim ugovorima oprivatizaciji u pogledu imovine preduzeca.

=========================================

„Privatizacija” firmi je kod nas bila tipicna kupovina trzista!
Preduzeca nisu ni planirana da rade već se masine rasprodaju kako preduzece ne bi vise bilo sposobno da proizvodi a onda se našim potrosacima dotura proizvod stranog preduzeca.
Strana preduzeca su preko svojih pulena,menadzera i slično kupovali potencijalnu konkurenciju i unistavala ih.
To se desava i u drugim zemljama. Isto je prosao u Austriji gigant za proizvodnju automobilskih guma Semperit!

Нема коментара: