Странице

среда, 3. септембар 2014.

Srbija - Zemlja staraca i praznih sela

Sudeći po statistici prema kojoj na 1,4 rođena deteta dođe 2,8 pobačaja, Srbi postaju jedna od najstarijih nacija u svetu.
Trend starenja stanovništva u Srbiji, koji je evidentiran još 50-ih godina prošlog veka, ubrzava se. Uprkos tome rešenja za popravljanje starosne strukture se ne naziru. Koliko je situacija alarmantna, govori podatak da u Srbiji ima više od 1,7 miliona penzionera i njihov broj se godišnje poveća za 1,2 odsto.
Mladih je sve manje, dok broj starih stalno raste. Prema rezultatima popisa iz 2002, u Srbiji je živelo 7.458.000 stanovnika, a deset godina kasnije bilo nas je 7.176.800. Tome je najviše doprineo negativan priraštaj stanovništva, ali i iseljavanje radno sposobnih generacija u inostranstvo.
U prethodnih pet decenija broj mlade populacije gotovo je prepolovljen, dok se udeo osoba starijih od 65 godina povećao 2,5 puta.
Prosečna starost žitelja Srbije 2002. iznosila je 40,2 godine, a nepunu deceniju kasnije 42,2 godine. Ispred nas su Nemačka čiji su građani imaju prosečno 44,6 godina, Italija sa 43,5 godine, Bugarska i Austrija sa 42,5 i Grčka sa 42,2 godine.
Ali za razliku od Srbije, visoko razvijene zemlje će te probleme rešavati osmišljenom migracionom politikom, odnosno "uvozom" stanovništva određenih godina i školske spreme.
U opštem smanjenju broja stanovnika najviše su stradala planinska sela. Najteža situacija je u seoskim sredinama oko Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Kosjerića, Bajine Bašte. Prema podacima Zavoda za proučavanje sela, u narednih 15 godina čak 700 sela će biti ugašeno, jer su u njima ostali da žive uglavnom starci.
Nisu samo sela na izdisaju. Opasnost preti i varošicama sa po deset-dvadeset hiljada stanovnika.
- Sela u planinskim predelima počela su da se prazne još između dva rata. Ona su bila osuđena na izumiranje, jer su i nastala uglavnom kao zbegovi za vreme Turaka. Bez infrastrukture, puteva, vode, struje, nisu mogla opstati. Problem su varošice sa po 10.000-20.000 stanovnika. Broj stanovnika u njima je naglo počeo da opada jer u njih više ne dolazi stanovništvo sa sela, stala je industrija - kaže Vladimir Nikitović, naučni saradnik Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka.      

Svake godine nestane jedna varoš
Srbija svake godine izgubi po jednu varošicu od 30.000 stanovnika jer umre oko 100.000 ljudi, a zaplače oko 70.000 beba. Statistika kaže da će nas, ukoliko se nastavi ovim tempom, za pedeset godina biti milion i po manje, a za 250 godina možda nećemo postojati kao narod. 

Нема коментара: