Странице

петак, 1. новембар 2013.

Ministri vlade svedoci pljačke

http://arhiva.glas-javnosti.rs/_g/spacer/spacer.gif
"Telekom Srbija" podneo krivične prijave protiv više osoba
Vojkan Simić, predsednik Prvog opštinskog suda, kaže za "Glas" da će biti saslušano više funkcionera bivšeg i sadašnjeg režima oko prodaje "Telekoma"
BEOGRAD - "Telekom Srbija" podneo je krivične prijave protiv više osoba koje sumnjiče da su učestvovali u nezakonitoj prodaji dela ovog preduzeća 1997. italijanskom partneru, saznaje "Glas" u Prvom opštinskom javnom tužilaštvu. Istovremeno, italijanska parlamentarna komisija koja istražuje nezakonitosti oko prodaje "Telekoma" zatražila je od Prvog opštinskog suda da sasluša više funkcionera bivšeg i sadašnjeg režima koji imaju saznanja o zaključenim ugovorima, potvrdio je juče predsednik ovog suda, Vojkan Simić.
On je, u interesu istrage, odbio da saopšti identitet tih svedoka, ali je rekao da među njima ima i ministara. Simić je naveo da će ovi svedoci biti saslušani u septembru i dodao da je ovo druga grupa svedoka čije saslušanje Italijani traže. Prva grupa svedoka je, po zamolnici italijanskog pravosuđa, saslušana u maju prošle godine zbog istrage koja je pred sudom u Torinu pokrenuta protiv Đirara Ducija, rukovodioca projekta oko kupovine "Telekoma" i njegovih saradnika Tomazija de Tomazija i Đuzepa Gvardijana.
Italijansko tužilaštvo ih je sumnjičilo da su posrednicima prilikom kupoprodaje "Telekoma" nezakonito isplatili proviziju od 78 miliona maraka. Kao svedoci u Prvom opštinskom sudu tada su saslušani članovi jugoslovenskog pregovaračkog tima - Milan Milutinović, Nikola Šainović, Borka Vučić, Milan Beko, Vladislav Jovanović, Milorad Jakšić, bivši direktor "Telekoma", i Aleksa Jokić, bivši direktor PTT "Srbija".
Oni su ispitivani oko utvrđivanja kupoprodajne cene "Telekoma", a na saslušanju su tvrdili da je ovo preduzeće prodato za realnu cenu od 1, 568 milijardi maraka, a da je objektivna vrednost bila 1,3 do 1,8 milijardi maraka.

Нема коментара: