Странице

недеља, 14. јул 2013.

Bespotrebna javna tribina oko rekonstrukcije Vlade

Ovo sto ovih dana gledamo i slusamo je nešto sto u ovoj zemlji nije potrebno. Čak takve stvari u ozbiljnim državama nikada nisam čuo da se tako rade. Poceli su da rekonstruisu Vladu. Dobro. I onda treba da sednu koalicioni partneri i da na miru bez javnosti vide šta je dobro za Vladu, ko je dobar na kojoj funkciji, ko nije dobar, ko koga ucenjuje, ko hoće ovo a ko hoće ono a neće ovo, a ne po ceo dan u medijima i stampanim i pisanim izvestaji o tome šta koalicioni partneri razgovaraju i dogovaraju.
Posebno me brine sto je Srpska Napredna Stranka pocela da se ponasa kao DS u zadnje vreme. Oni sada od tog svog stranackog dogovora koji su ministri bili uspesni a koji nisu, prave maltene neku državnu strategiju, oni sada izlaze pred novinare, pa onda tu pricaju detalje šta je ko rekao na sednici njihovog Glavnog odbora, pa kako je Vucic jedini rekao da on nije sasvim zadovoljan kako je radio, a da ostali nisu hteli da kažu da nisu zadovoljili, pa idu u „sitna crevca”. Pa takav rad nije na visini zadataka koje ova država ima u narednih 6 meseci.
Sad nas oni obavestavaju čak i kojeg će sluzbenika da smene zato što nije dobro radio. Pa ugledajte se bar na tog Tita koji je sve sto je hteo sproveo (nazalost Srba) ali je sprovodio to tako da kada te smeni ti imaš utisak kao da te je momilkio. Nije nikada on raspredao po javnosti šta radi, koga je gde planirao a to ni gruge države ne rade. To je stvar dogovora za koje javnost nema potrebe da zna.
Sedite i dogovorite se brzo, o svemu sto je bitno za ovu državu,jer nemate vremena. A bitno je da se sprovodi taj Briselski sporazum koji smo potpisali (jer kada nešto potpises to je logicno u svetu da ćeš to i sprovesti i zato je ova Vlada i dobila uvazavanje zapada jer su ipak do sada bili iskreni, sprovodili su dogovoreno, znali su da odvoje bitno od nebitnog. I cemu onda ovoliko pregovaranje o rekonstrukciji i to sve javno kao pozorisna predstava. Pa mi uopste nemamo vremena da se takvim stvarima sada bavimo, pa vreme istice, siptari samo koriste svaki momenat da nametnu nešto sto nije bilo u Briselskom sporazumu, pa tu moraju cetvoro ociju da se otvore i da se pazi da nam nešto ne uvale sto nismo potpisali. Tu ima finesa, a kako ćemo mi o tome voditi racuna ako ceo ovaj mesec raspredamo o radnim ocenama ministara i na tome se iscrpljujemo. Sad oni kao tamo na stranki treba da podnose izvestaje, pa da ih stranacki organi ocenjuju, pa o svemu tome se izvestava javnost na redovnim konferencijama za stampu, kao da je to sada najbitnija stvar u ovoj državo da mi znamo kako Srpska napredna stranka funkcionise.
Prema tome, dajte se pameti, na dva tri sastanka se mozete dogovoriti o rekonstrukciji Vlade a ono sto vi odredite na vasim stranackim organima ti detalji gradjane ne interesuju. Toliko posla imamo, sada će skoro doći i taj januar, pa mi moramo toliko stvari da uradimo dotle, a mi gubimo vreme na dogovorima o rekonstrukciji. I naravno onda uz to idu i pretnje, ako necete ovako idemo na izbore. Na kakve izbore, jer da izgubimo celu jesen na izborima sada u ovom najvaznijem međunarodnom momentu za Srbiju. Taj koji danas trazi izbore, ili koji ucenjuju izborima, taj uopste ne misli dobro ovom narodu i državi,prekinite bre sa tim izborima, uostalom zavrsite to što ste zapoceli do tog januara pa posle idite na izbore ako vam je već toliko stalo do izbora. Ali sada raspisivati izbore to bi bilo fatalno za državu i narod. Svi mi znamo kako izgleda taj period predizborne kampanje, pa onda postizborne kampanje, pa koliko je potrebno da se formira prvo nova Narodna skupstina i koliko je potrebno da se napravi nova Vlada posle izbora. Pa to ne bi bilo gotovo do proleca. Prema tome ostavite se vise tih izbora.
Jedino rešenje je sada da Vlada sedne još 2-3 dana i da se o svemu dogovori i da do tog 27.jula bude obrazovana nova Vlada, da bude određen sef tima za pregovore sa EU, da se obrazuje čak i Ministarstvo za evropske integracije, da se donese Zakon o Vladi i Zakon o menistarstvima i da pocne da se radi i na sprovodjenju Sporazuma, i na poboljsanju ekonomije, i na pripremama za otpocinjanje pregovora o pristupanju EU. Pa znate li vi koji je to posao a mi sada danina i nedeljama raspredamo koliko je koji ministar radio da li vise ili manje, pa i te stranacke odluke mogu da se donese na jednom sastanku i da se o tim odlukama uopste ne obavestava javnost već napravite izmene u Vladi i radite dalje.
Tog 27. jula koji su najavili sve treba da bude gotovo: i rekonstrukcija Vlade, i Zakon o Vladi i zakon o Ministarstvima.

Нема коментара: