Странице

среда, 3. јул 2013.

ОТАЦ ЕДВАРДА СНОУДЕНА УПУТИО СИНУ ОТВОРЕНО ПИСМО

- Лони Сноуден упоредио сина са херојем америчког рата за независност Полом Ревиром и похвалио га што је „позвао народ САД на борбу са растућом претњом тираније” 

ОТАЦ одбеглог сарадника ЦИА и НСА Едварда Сноудена – Лони Сноуден – упутио је сину отворено писмо у којем одобрава његове поступке. 
Сноуден старији је писмо срочио заједно са адвокатом Брусом Фејном. Што је много важније, у њему је сина упоредио са херојем америчког рата за независност Полом Ревиром који је упозорио устанике на приближавање британских трупа. 
Лони Сноуден је – и то је централно место његовог отвореног писма – похвалио сина што је „позвао амерички народ на борбу са растућом претњом тираније”. 
Отац и адвокат су у писму цитирали речи директора америчке обавештајне службе Џејмса Клепера који је – на слушању у сенатском комитету за обавештајни рад – одречно одговорио на питање сенатора Рода Вејдена да ли његови потчињени прикупљају податке о грађанима САД. Потом су у писму закључили: 
„Остављамо америчком народу да одлучи – да ли си ти Едварде прави патриота САД или је то Клепер”. 
Писмо Лони Сноудена уследило је као одгово на синовљево саопштење – објављено на Викиликсу – у којем је оптужио америчке специјалне службе и власт САД да врше притисак на лидере других земаља да Едварду не дају политички азил. 
Отац је „отворено писмо сину” објаснио немогућношћу да са њим непосредно контактира. 
Викиликс је, иначе, објавио да је Едвард Сноуден затражио уточиште од влада следећих земаља: Аустрија, Боливија, Бразил, Венецуела, Немачка, Индија, Ирска, Исланд, Италија, Кина, Куба, Холандија, Никарагва, Норвешка, Пољска, Русија, Финска, Француска, Швајцарска, Шпанија и Еквадор.

Нема коментара: