Странице

петак, 3. јануар 2014.

Пале царине

Пале царине за све из Европе осим за увоз хране
Од 1. јануара ступила је на снагу одредба Прелазног трговинског споразума по којој Србија смањује или потпуно укида царине за производе из Европске уније
Како је саопштила Урпава царина, сви производи који имају статус преференцијалног порекла ЕУ, осим одређених пољопривредних производа, моћи ће да се увозе у Србију без плаћања царинских дажбина.
Углавном, царине на увоз неких европских роба биће или два до три одсто ниже, или укинуте. У Управи царина, рецимо, наводе да ће царинска стопа за микроталасне пећи, пегле, шпорете, телевизоре, мониторе и усисиваче, која је током ове године износила три одсто, од 2014. износити нула одсто. Питање је, међутим, да ли ће цене ових артикала и за крајње потрошаче пасти за исти проценат колико пада и царинска стопа. С обзиром на то да су царине за те производе и до сада износиле тек два до три одсто, те да су цене технике, како кажу трговци, ионако испод сваког нивоа, потрошачи не треба да се радују појефтињењу.
Када је реч о пољопривредним производима, неки од њих ће и даље бити заштићени, као на пример свеж парадајз, паприка, живе животиње, свеже, расхлађено или смрзнуто месо, одређени млечни производи...
За те производе царинска стопа је у односу на 2013. снижена, али се, почев од 2014. године, више неће мењати. Рецимо, царина на јунеће месо са 15 одсто је смањена на 12, а на свињско и смрзнуто живинско на девет одсто. Царина на фета сир и качкаваљ је  смањена са 15 на 10,5 одсто, на ементалер са 21 на 18 одсто. Царине на млеко масноће до један одсто и оно са више од три одсто млечне масти више неће постојати.
Такође, царина се укида за ћуреће месо, јаја, маргарин, конзервирано поврће, воће и суво воће, воћне сокове...
Иначе, у саопштењу Управе царине наведено је да се очекује да смањењем царинских стопа на увоз готових производа пореклом из ЕУ дође и до смањења цена на домаћем тржишту, међутим то не мора нужно бити случај услед других фактора који такође значајно утичу на њихову цену. Поменуте снижене царинске стопе могу да буду примењене само уколико се царинском органу као доказ да је у питању производ са преференцијалним пореклом Европске уније поднесе уверење о кретању робе ЕУР.1 или изјава извозника у прописаној форми на фактури или другом комерцијалном документу.

Наведени докази о пореклу се прилажу у редовном поступку, уз подношење царинске декларације, додаје се у саопштењу. Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ пружа шансу и нашим произвођачима који су извозно оријентисани према Европској унији, Турској или чланицама Споразума ЦЕФТА 2006 (Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија и Албанија), јер могу да користе материјале пореклом из Европске уније и да их сматрају домаћим, те да тако са готовим производом буду ценовно конкурентнији на тим тржиштима.

Нема коментара: