Странице

уторак, 7. јануар 2014.

Веровали или не

Један податак који се са виским поверењем може сматрати тачним каже:
2011 године је капитална вредност којим су управљали професионале финансијске установе износио 123 хиљаде милијарди УС-долара. Наспрам ове суме стојао је укупни светски бруто - социјални производ од 69,66 хиљада милијарди УС-долара.
Или укупни капитал којим су управљале или са њим располагале професионалне финасијске куће је био скоро два пута већи од укупног светског социјалног производа за ту годину.
Имајући у виду разне обавезе из различитих уговора поверлаца капитала и финасијских кућа, поставља се питање колико следеће генерације треба да раде годишње да би покриле ове разлике, без обзира на чињеницу да нису учествовале ничим у стварању таквог односа. Другим речима дуг незадужених се повећава начином прављења нових дугова, јер тим дуговима стоји нечији капитал односно уштеђевина као реална вредност.
Али, обзиром на све трикове и шпекулације које су задњих бар две деценије пратиле овај цео процес, поставља се и питање колики је проценат фиктивног - надуваног књиговодственог капитала или политике јефтиног новца централних банака уграђено у позитивну страну, односно како расте дуг обвезника и какве последице има по будући развој и односе.

Нема коментара: