Странице

четвртак, 9. јануар 2014.

Depolitizacija nije izvršena

Zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je da u Srbiji nije izvršena depolitizacija državne uprave i da su političke stranke postale "suvereni nosioci upravljanja u administraciji".
"U Srbiji ne vlada pravo, već u državnoj upravi postoji vladavina stranačke discipline. Država je još pre pet godina usvojila Strategiju reforme državne uprave u kojoj je jedan od ključnih ciljeva depolitizacija, ali do te depolitizacije nije došlo", rekao je Janković agenciji Beta.
Po njegovim rečima, više se i ne krije to da stranke upravljaju administracijom, pa sa "nekom vrstom ponosa" gradonačelnici i pomoćnici ministara i drugi funkcioneri govore za sebe da su vojnici stranke, kažu da će prihvatiti samo odluku svojih partijskih šefova, a ne državnih struktura.
"Nažalost, gradjanin koji se u Srbiji susretne sa upravom gotovo po pravilu ima neki razlog da se žali ili mu bar subjektivno ostaje utisak nepravde. I gotovo svaki susret sa upravom proizvodi neku vrstu nezadovoljstva, koji rezultuje prigovorima i žalbama, koje konačno koštaju jako mnogo", rekao je Janković.
Ombudsman je naveo da se godinama odlaže primena zakona koji zahteva da se na visoke dužnosti u javnoj upravi dolazi konkursom, kao i da vlada i dalje imenuje državne službenike na položaju bez konkursa.
"Očigledno je da se to radi zbog nedostatka političke volje da se uvaži vladavina prava. Nije bitno da li je onaj ko je došao bez konkursa član stranke, bitno je da je stranka odlučila da taj neko dodje na to mesto i da stranka odlučuje da on ide sa tog mesta", rekao je Janković.
Kao prioritete institucije koju vodi u 2014. godini, Saša Janković je naveo zaštitu uzbunjivača, reformu javne uprave, zatim mnogo aktivniju ulogu Zaštitnika u oblasti zdravstva, kao i zaštitu prava dece.

Нема коментара: