Странице

субота, 25. јануар 2014.

Jorgovanka Tabakovic pljacka Srbiju

Савет за штампу одбацио жалбу Јоргованке Табаковић 

Београд – Савет сматра да је за јавност од значаја вест да, у земљи која је по нивоу здравствене заштите на последњем месту у Европи, РФЗО плаћа превоз и возача запосленима који се школују у другом граду. То што исту привилегију нема само ћерка гувернерке Табаковић, ништа не мења у обавези новинара да јавност упозна са тим.
Новосадски радио 021, као и други медији који су реаговали на вест о томе да ћерка гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић, Милена Табаковић, има службено возило и возача који је вози на предавања у Београд, нису прекршили Кодекс новинара Србије, наведено је у одлуци Савета за штампу.

Медији су били у праву

У жалби Савету за штампу гувернерка је истакла да „објављивањем неистините вести којом се директно дискредитује моја личност злонамерно се наводи јавност да се мимо важећих правила, коришћењем положаја или другим видовима неморалног понашања, члановима моје породице омогућавају привилегије захваљујући томе што су моја деца”.

У одлуци Савета, достављеној између осталог и редакцији портала Аутономија. инфо, наведено је следеће:

„За јавност је свакако од значаја вест да, у земљи која је по нивоу здравствене заштите на последњем месту у Европи, Републички фонд за здравствено осигурање плаћа превоз и возача запосленима који се школују у другом граду, а то што то право, односно привилегију, нема само ћерка гувернерке Табаковић, ништа не мења у обавези новинара да јавност упозна са тим. Гувернерка Народне банке јесте јавна личност, чија је приватност Кодексом новинара мање заштићена од приватности ”обичних грађана„, због чега је сасвим разумљиво да су медији, објављујући ову информацију, навели да је реч о ћерки гувернерке НБС”.

„Кафкијанске претпоставке”

У својој жалби, гувернерка се осврнула и на, како их је назвала, „неосноване оптужбе и кафкијанске претпоставке” о уклањању текста са осталих сајтова, међу којима је био и ЦИНС-ов.
„На тај начин је заправо учињен покушај да се створи утисак у јавности како сам ја као гувернер извршила притисак како би се ова вест повукла са свих интернет портала, што је наравно, ноторна неистина и потпуна бесмислица.”, навела је Табаковић.

Ипак, став Савета био је другачији:

„Од значаја за јавност је и да буде упозната са тим да постоје притисци на медије којима они нису у стању да се одупру, као и да код новинара постоје механизми аутоцензуре.
Комисија за жалбе изражава посебну забринутост због уклањања текстова са веб портала и подсећа све новинаре и уреднике да Кодекс новинара Србије прописује обавезу новинара да се супротставе сваком притиску на слободно обављање професије и сваком виду цензуре и да о томе известе јавност. Аутоцензура се такође сматра кршењем професионалних и етичких норми, због чега Комисија осуђује овакво понашање.”
Иначе, наводе из текста новосадског радија неколико сати по објављивању, па уклањању вести са сајта, потврдио је и директор РФЗО-а Момчило Бабић, рекавши „да је 22 људи послао на усавршавање, укључујући и ћерку Јоргованке Табаковић и да они ина имају право на коришћење службеног возила или на преноћиште у Београду”.
Неколико дана касније, портал Аутономија.инфо објавио је информацију да је оваква одлука у супротности са Правилником о стручном усавршавању запослених у овој установи.

Уклањање вести са портала

Подсећамо, вест поводом које се гувернерка Табаковић жалила Савету укратко је гласила: Милени Табаковић, ћерки гувернерке НБС Јоргованке Табаковић, новосадска филијала Републичког завода за здравствено осигурање обезбедила је службени аутомобил и возача како би два пута недељно ишла у Београд на предавања.
Информацију је најпре објавио новосадски радио 021, који ју је убрзо „повукао” са свог сајта, након чега ју је било могуће наћи само на порталима Аутономија.инфо и Цинс.рс.
Центар за истраживачко новинарство Србије ступио је у контакт са уредништвом радија 021, које нам је објаснило да је скидање текста била одлука уредничког колегијума, иако су информације у њему објављене биле „у потпуности тачне и проверене, такође и документоване”.
Непосредно по објављивању ове вести сајт Аутономије.инфо је оборен, док је вест са нашег сајта уклоњена после хакерског упада. И док су новинарска удружења реаговала на покушај гушења новинарских слобода, гувернерка се писмом обратила јавности, наводећи да медији Милену Табаковић „нападају као ћерку гувернера, али да је она брани као мајка”.
На сајту Васељенске ТВ вест се налази од њеног објављивања и имала је неколико десетина хиљада прегледа. Вест можете прочитати на овом ЛИНКУ!

ЦИНС
Ja lično mislim da ona mora podneti ostavku zbog pljacke Srbije Srpskog naroda i zdravstva .Ona mora nadoknaditi stetu Zdravstvu Srbije i da odlezi u zatvor bar 10 godina jer je pretila novinarima sajtovima koji su morali skinuti sve to sa njihovih sajtova

Нема коментара: