Странице

петак, 10. јануар 2014.

Klinton – Goražde ne sme pasti!

Biblioteka nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona objavila je nova dokumenta koji se tiču i Bosne i Hercegovine. 
Na tridesetak stranica najviše se govorilo o razvoju situacije nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine i opcijama da se spreči dalje osvajanje enklava.
Brojne opcije
U dokumentima se često razmatraju opcije vojne intervencije protiv bosanskih Srba, a dosta pažnje dato je inicijativi tadašnjeg predsednika Francuske Žaka Širaka da se vojnom silom Srebrenica oslobodi od trupa bosanskih Srba. U jednom dokumentu od 13. jula 1995. dat je transkript razgovora između francuskog i američkog predsednika.
- Francuska je spremna sve svoje vojne potencijale staviti iza akcije za ponovno zaposedanje Srebrenice. Još ne znam šta Britanci misle. Oni su direktno zainteresovani, jer je Goražde, gde su njihovi vojnici, blizu Srebrenice. Pitam se hoće li se i oni, kako su to Holanđani uradili u Srebrenici, samo spakovati i otići. Ne želim da Francuska bude saučesnik takve situacije – rekao je Širak Klintonu.
Francuski predsednik istakao je da nečinjenje nije opcija i da će se Francuska povući iz UNPROFOR-a u tom slučaju. Dodao je i da vojna operacija vraćanja Srebrenice Bošnjacima zavisi od volje SAD, Velike Britanije i Nemačke i ponovio spremnost da se za to angažuju svi potencijali francuske vojske. Širak je naglasio i da njegova zemlja ne može dopustiti da se „oni poubijaju, a mi sedimo i ne radimo ništa, čime postajemo saučesnici“.
Klinton je odgovorio da ceni čvrst stav Francuske o pitanju Srebrenice, ali je naglasio da je za njega Goražde mnogo bitnije.
Odrešene ruke
- Goražde je mnogo bitnije i od Srebrenice i od Žepe kako zbog svoje veličine tako i zbog psihološkog efekta. Bosanska vlada u tom gradu ima 9.000 vojnika i izgleda da su oni voljni da se suprotstave napadu. Britanci imaju 300 vojnika u Goraždu i čini mi se da su i oni spremniji da se bore nego da se pokupe i odu. Svi znamo da, ako se nešto desi u Goraždu, bosanski Srbi će smatrati da imaju odrešene ruke za napad na Sarajevo – rekao je Klinton.
Helikopterski desant

Klinton je kazao Širaku i da mu vojni savetnici skreću pažnju da je vrlo opasno izvršiti helikopterski desant na Srebrenicu. On je kazao da je bolje da se napori fokusiraju na to da UNPROFOR sačuva Goražde.

Нема коментара: