Странице

четвртак, 9. јануар 2014.

Kineski turisti kao pokretni novčanici

Prošle godine u inostranstvo je putovalo 97 miliona Kineza, što je do sada najveći zabeležen broj putnika iz Kine, koji važe i za najveće potrošače.
Po podacima kineske nacionalne Agencije za turizam, 2013. zabeleženo je za 13 miliona više putnika iz Kine nego prethodne godine, dok je 2000. godine putovalo samo 10 miliona Kineza.
Kina je već dve godine, sa 102 milijarde dolara, na prvom mestu po novcu koji njeni državljani potroše na putovanjima, a s obzirom na širenje srednje klase, očekuje se da će ove godine njihova ukupna potrošnja biti još veća.
"Kineski turisti toliko potroše u inostranstvu, da ih zovu 'pokretni novčanici' kaže Sung Rui iz kineske Akademije za društvene nauke.
Zbog toga na omiljenim destinacijama Kineza vlada veliko rivalastvo vlasnika hotela i ostalih koji pružaju turističke usluge, a podatak koji ih posebno motiviše, je da kineski građani samo pri povratku sa odmora, u glavnom gradu zemlje u kojoj su, potroše u proseku oko 1.500 evra.

Zato su neke evropske zemlje, među kojima su Velika Britanija, Francuska i Nemačka, obećale da za kineske građane pojednostaviti procedure za dobijanje viza.

Нема коментара: