Странице

субота, 16. август 2014.

Док мањине штите

Ево како ЕПС у сарадњи са полицијом искључује Србима струју
Док полиција и Влада Србије штите се могуће мањине, почев од Цигана, преко Бошњака и Шиптара, којима и поред милионских дугова не искључују струју, над Србима се свакодневно врши тортура. Прочитајте исповест једног Србина коме је ЕПС искључио струју и на који начин је то урађено.
Долази данас „радник” електродистрибуције на моја врата, да ли бих дозволио да исеку струју мени и неким мојим комшијама? Мој одговор је био, нема проблема само прво донесите судски налог за искључење. Позвали су полицију јер их „ометамо у послу”.
Ја и комије смо са њима сачекали у потпуном реду. Када је полиција дошла упитали су их да ли имају судски налог за искључење, на шта су одговорили да имају само интерни налог. Пошто је полицајац рекао да са тиме не могу ништа да ураде, радник дистрибуције позвао је неког телефоном и рекао
„Од овога нема ништа, мораће оно друго да се уради.”
Након ћега је радник полиције позвао нас унутра како би нам узео податке. У том моменту огласила се моторола. „Моли се интервентна јединица да брзо дође у Триглавску улицу, зграда број 8, станари су напали раднике дистрибуције. Полицајац који нам је узео податке, лепо се осврнуо у ходник зграде, где смо ми седели, видео да смо сви на окупу, да радници мирно седе на клупи испред зграде и нико их не напада.
Одговорио је дезурном, нема никаквог нереда, радници су безбедни а станари поштују ред. Тридесетак секунди касније појавило се четири аутомобила интервентне јединице и још један аутомобил полиције. Улетели су у зграду, и почели да вичу и вуку нас ван зграде. На нашу опаску да живимо ту и да смо ушли на позив њиховог колеге, који у записник уноси наше податке, један бахати полицајац упитао је:
”Хоћете ли ви да вас ја стрпам у затвор? Ајде води ове у кола и немој да мрдну док се струја не исече!„
Ми смо мирно изашли и ушли у кола. Један комшија је у пролазу прокоментарисао:
”Срамота је бре шта радите„.
Онај бахати полицајац поново је поновио своје:
”Шта се бре ти буниш, оћеш и ти да те приведем?„
Онда је наложио једном колеги да га извуче из зграде и увуче у полицијско возило.
Један комшија је срећом имао новац колико је било потребно и отишао је да плати 15000 динара. Њему је речено да уколико жели да плати струју, мора да измири и 300.000 динара старог дуга, а потом да плати нови и добиће струју.
А ми остали држани смо у аутомобилу, док нам струја није исечена. Проблем је у томе наравно да су тројица од тих који су седели у аутомобилу примаоци социјалне помоћи, који не могу да плате струју јер живе од мање од 8 хиљада динара.
По закону нема старог дуга
По Закону о облигационим односима, члан 378:
Једногодишњи рок застарелости
(1) Застаревају за једну годину:
1) потраживање накнаде за испоручену електричну и топлотну енергију, плин, воду, за димничарске услуге и за одржавање чистоће, кад је испорука односно услуга извршена за потребе домаћинства;
2) потраживање радио-станице и радио-телевизијске станице за употребу радио-пријемника и телевизијског пријемника;
3) потраживање поште, телеграфа и телефона за употребу телефона и поштанских преградака, као и друга њихова потраживања која се наплаћују у тромесечним или краћим роковима;
4) потраживање претплате на повремене публикације, рачунајући од истека времена за које је публикација наручена.
(2) Застаревање тече иако су испоруке или услуге продужене. 

Нема коментара: