Странице

субота, 2. август 2014.

Класик српске „аналитике”

Има један дечко који се дуги низ година представљао као пламичак светла у мраку. Из дана у дан је појачавао ритам и деловао као неко на кога Србија може да се ослони. Дошло је време за почетак неке сарадње и први корак је био успешан.
Потом је дошао озбиљнији предлог и ... ћорак. Рече аналитико да хоће, направљен је план рада и ... ништа. Нестаде аналитико. После пар месеци пробамо опет са нечим другим. Опет се аналитико сложи, обећа да ће да одради свој део посла и ... јопет ништа. Било ми је сумњиво то што аналитико не поставља много потпитања, него одмах прихвати сваки предлог, али исто тако брзо и нестане. После годину дана нови покушај и опет ...сложи се аналитико, крене „да ради посао” и опет ... велико ништа. Питам особу која га познаје о њему. Та особа само врти главом и каже „није он за то”. Скренем пажњу аналитику да рекламира напредњаке: новинара у цивилу, босанског медведа. Он се правда. Скренем му пажњу да рекламира бивше родољубе, а сада напредњаче аналитичаре који се не скидају са РТС-а и Б92... нешто паламуди аналитико у вери да ћу да схватим несхватљиво.
Дигнем ја руке од будале и поделим мишљење са неким познаницима. Велим „аналитико није ни за курац, може да нешто преведе,да нешто напише и то је његов највећи домет”. Није проблем ни у њему, него што оставља утисак и наду другима да у њему има потенцијала за нешто друго од бескорисног пискарања по интернету.
Дођоше донбашки дани и поче аналитико да пере Путинову неспособност. Поче трезвене да напада да су жељни рата, да не разумеју геополитику, да не разумеју Путинову стратегију (а он, чувени дунстер, све то разуме у прсте). Поче и лагано да вређа браћу која саосећају са Новорусима, ваљда је битније шта каже „цивилизовани Запад” него заштита руског становништва у Украјини од погрома.
Задњих недеља потапа интернет са аргументима против руске помоћи Донбасу у борби против Бандероваца. Да је 90-их имао сличну логику у Србији, био би једна од перјаница Б92 и Сорош би му веровантно понудио кумство у знак захвалности за борбу против српске агресије и хегемоније на Балкану.
До јуче су њега називали „интернет ратником”, а сада исти назив он користи за оне који вапе за руском акцијом. И он некога „ко хоће да ратује” шаље са пушком у Донбас?
„Као одговор ”лаптоп ратницима„ који по руском интернету позивају Путина да ”уведе војску„, направљен је следећи видео-снимак (такође на YouTube), који објашњава зашто је то глупа идеја. А ко хоће да ратује, ено пушка, ено Донбас.”
Јуче Тома, Вучко, Вулин, Дрецун, а данас се аналитико приклања западњачким ставовима. Уколико сутра Путин пошаље војску у Донбас, аналитико ће вероватно да потез назове шаховским. Шта год да „вођа” уради, ту је аналитико да му се у пуном трку увуче у буљу и пропрати потез прилагођеним текстом.
Дефиниција: „аналитичар” је јајара која данас објашњава зашто је данашњи потез вође идеалан и правовремен, док је исти потез колико јуче био лудост.

Нема коментара: