Странице

субота, 23. август 2014.

Све нелогичности у вези са истрагом убиства Луке Јовановића

Представљамо вам најочигледније нелогичности у вези са истрагом убиства Луке Јовановић.
Лука Јовановић (21) страдао је на Бранковом мосту 25. јула док је покушавао да поправи аутомобил. Јавност је за овај случај сазнала тек када је Лукин отац, Бојан, започео тихи протест на месту несреће држећи фотографију свог покојног сина. Медији 3. августа објављују фотографију Лукиног оца како стоји на мосту.
Лукин отац одлучио је да протестује јер полиције за десетак дана није успела да пронађе убицу његовог сина.
Полиција од тог тренутка почиње интензивно да трага за Лукиним убицом и случај добија све више медијског простора.

Зашто полиција одмах није почела интензивно да трага за убицом? 

Где је снимак? 
Тихом протесту оца Луке Јовановића придружили су се родитељи Огњена Трипковића, ког је у Цвијићевој улици у Београду усмртио возач под дејством алкохола.
Огњенови родитељи су, носећи мајице са натписом „До кад ће пијани возачи да нам убијају децу?” медијима изјавили:
- И у нашем случају је корумпирана полиција сакрила снимак и починилац никад није ухапшен иако знамо да снимак несреће постоји. (Блиц, 10.8.2014, вест објављена у 17:19)
Истог дана, 10. августа, неколико сати од објављивања изјаве Трипковића, „Блиц” објављује пар секунди видео снимка лошег квалитета на којем се види аутомобил „мини кантримен” како прелази раскрсницу. То је наводно „аутомобил смрти”.
Наченик београдске Управе криминалистичке полиције, Небојша Марковић, изјавио је 10. августа да је, уз сагласност тужилаштва новинарима поделио снимак аутомобила.
Он је рекао да су „снимци са којима полиција располаже неупотребљиви зато што једна камера бележи саобраћај у жутој траци и далеко је од места удеса, док друга, која бележи преласке возила кроз црвено светло, аутоматски бележи само оне који не поштују светлосну сигнализацију”.
Шта смо добили објављивањем неколико секунди снимка лошег квалитета? Највероватније да се јавност смири.
Прочитај: ОТКРИВАНО: Нема потернице за Марком Милићевом на сајту „Интерпола”
Камере снимају прекршаје, али убиства не?
Медији 11. августа јављају да полиција као доказе поседује ретровизор, делове браника, део мигавца и нејасан снимак саобраћајне камере.
Грађани већ 12. августа организују протест под називом „Ко штити Лукиног убицу?”
На друштвеним мрежама се већ увелико поставља питање како је могуће да се на снимку камера на Бранковом мосту не види регистрација „мини мориса” којим је Лука усмрћен.
Многи од њих објавили су на интернету прекршајне казне које су им на кућну адресу уредно стизале захваљујући камерама које је требало да помогну и у Лукином случају. Због тога сумњају да неко у полицији упорно крије да је у питању „татин син”.
На снимку који је забележио несрећу види се како „мини кантримен” удара Луку Јовановића и великом брзином се удаљава с места несреће, али се не виде таблице на возилу. Други снимци, на којима је то возило забележено, нејасни су, пише „Блиц”
„Блиц” је 15. августа обавио текст у којем преносе њихова сазнања након посете просторијама полиције где се надзиру сигурносне камере.
- Може се наслутити да возач зна где има камера, да познаје град. Таблице нису снимљене, али је пронађен серијски број аутомобила, рекао је један од полицајаца.

Све саме случајности. 
Полиција фотографисала демонстранте на мосту
Медији 13. августа јављају да се тог дана окупило нешто мање од стотинак грађана, а приметно је било драстично појачано присуство полиције, која је и фотографисала неке окупљене.
Случајност или не, али појачано присуство полиције и фотографисање демонстраната примећено је дан након што су грађани на Бранковом мосту раширили транспарент „Ко штити Лукиног убицу?”
Случај „Таблоид”: Жена Владе Дивца је убица Луке Јовановића
Магазин „Таблоид”, лист против мафије, како себе описују, 14. августа објављује „ванредни” чланак на њиховом интернет сајту у којем пише да је убица Луке Јовановића супруга Владе Дивца, Снежана Дивац.
„Таблоид” се позвао на изворе у полицији. У тексту пише:
- Према изворима Таблоида из српске полиције, госпођа Дивац је исте вечери успела да избегне потери, али су је полицијски службеници Управе полиције за град Београд идентификовали. Он је после удеса позвала Ивицу Дачића, потпредседника Владе Србије, и бившег министра унутрашњих послова, и од тада београдска полиција муку мучи како да прикрије убиство, а да ипак, пронађе жртву, коју ће извести на суд.
За два дана, полиција би могла да заврши монтирање случаја, и понуди јавности извршиоца, који није погазио Луку Јовановића.
Писање „Таблоида” осудиле су новинарске организација. Снежана Дивац је демантовала да је она убица Луке Јовановића, чак је објавила и фотографију његов „минија” како стоји паркиран у гаражи.
Писање овог листа демантовали су још и Ивица Дачић и Небојша Стефанови.
Зашто овај лист, уредник и аутор текста нису кажњени због пласирања нетачних информација у јавности?

Дан када је министар све обелоданио 
У понедељак, 18. августа, министар унутрашњих послова, Небојша Стефановића, на конференцији за новинаре саопштава да се убица Луке Јовановића зове Марко Милићев и да се налази у Турској.
Стефановић је тада изјавио да је ухапшено још шесторо сумњичених.
- Сувозач у колима, за којима се још увек трага, била је Дана Маневски, другоосумњичени је Братислав Весовић, рекао је министар.

(О осталим саучесницима у наставку чланка) 

Стефановић је додао да „ускоро очекује хапшење Милићева” који је са својим пасошем побегао у Турску. Према његовим речима, Милићев је преко границе прешао са „минијем”.
Он је тада додао да се за аутомобилом трага и да се верује да је украден.
Иначе, Милићев је одавно познат полицији због низа кривичних дела, а сумња се да је припадао одређеној организованој криминалној групи са Звездаре која се бави диловањем наркотика, рекао је министар, а преноси „Блиц”.
Зашто је министар изнео ове осетљива податке истраге имајући у виду то да тада није била подигнута кривична пријава, нити расписана потерница, нити се знала тачна локација осумњиченог?
Марко Милићев нестао након што га је министар прозвао
Само дан након што је министар унутрашњих послова објавио име осумњиченог за убиство Луке Јовановића, медији, 19. августа, објављују информацију да је Милићев нестао у Турској.
Јавност почиње да осуђује министра Стефановића јер је својим изјавама узроковао да Милићев побегне.
„Курир” затим објављује вест под упитником да је Милићев побегао у Русију.
Дневни лист „Ало!” такође објављује вест под упитником да је Милићев побегао на Тајланд.
Медији преносе да је 19. августа за Милићевим расписана црвена Интерполова потерница, након што је у медијима истог дана објављена информација да је он нестао из Турске.
Међутим, „Курир” у хронолошком поређењу догађаја, напомиње да је Милићев из Турске нестао још 13. августа. Да ли је „Курир” можда желео да скине одговорност са Стефановић објавивши да је Милићев нестао и пре него што је министар изнео његово име у јавности?
„Курирово” писање о бекству Милићева нема смисла.
Хладнокрвност Марковог оца, промена презимена, фиктивна жена у Америци, збуњена мајка
Дневни лист „Блиц” 19. августа објављује интервју са оцем Марка Милићева.
- Немам појма ни где је ни шта је, ја више не разговарам са њим, рекао је Марков отац, а преноси „Блиц”.
- То је било све што нам је јуче, када смо га затекли испред породичне куће на Палилули, рекао отац Марка Милићева (33) неколико сати пошто се прочуло да је његов син убио Луку Јовановића (21). Био је миран, као да се одавно помирио да нема сина. Марко Марковић (33) из Београда, који је највероватније због ранијих сукоба са законом променио презиме у Милићев, пише „Блиц”.
„Блиц” је објавио наводну фотографију Марковог оца, али не и његово име.
Марко има два пасоша – један на име Марко Милићев, а други, чији је нестанак пријавио прошле године пре промене презимена, на име Марко Марковић.
Презиме Милићев преузео је од супруге Наде са којом се венчао 25. септембра 2013. године, а презиме је променио 18. октобра, пише „Блиц”.
- Марко је пре годину дана одлучио да промени презиме, па се фиктивно оженио и узео презиме супруге, за коју се претпоставља да се у овом тренутку налази негде у Америци, каже извор „Курира”. (Курир, 22.8.2014)
Према писању „Курира”, мајка осумњиченог Милићева, Мирјана, изјавила је да уопште нема појма да јој је син променио презиме.
- Нисам знала ни да је презиме променио. Не знам где је. Само ми је рекао да иде на годишњи одмор. Па он није возио „минија”, него неки бели ауто, изјавила је његова мајка, Мирјана Марковић (Курир, 19.8.2014)
Жена не зна како јој се презива син, али зато зна који аутомобил вози?

Ко је све ухапшен? 

Небојша Стефановић је 18. августа објавио следећа имена ухапшених саучесника: 

Братислав Весовић 
Никола Лепен 
Тамара Богдановић 
Милица Новаковић 
Саша Јанковић (таксиста) 
Дана Маневски 

Они се сумњиче за помагање Милићеву приликом прикривања злочина и бекства из земље. Дакле, то је тих шест ухапшених о којима медији пишу од 18. августа.
Међутим, тужилац Трећег основног тужилаштва, Борис Павловић, објавио је 20. августа имена људи који су ухапшени и којима је одређен притвор.
Павловић је за Танјуг изјавио да је због опасности да ће утицати на сведоке и да би могли да понове кривично дело притвор одређен:

Братиславу Весовићу 
Бојани Петровић 
Николи Лепену 
Дани Маневски 
Тамари Богдановић 
Милици Новаковић 

Ко је Бојана Петровић? Министар њу није споменуо 18. августа на конференцији. Укључујући таксисту Сашу Јанковића који је ухапшен 18. августа, то је онда седморо осумњичених, зар не?
О Бојани Петровић се у медијима веома мало пише јер је, према писању медија, одлучила да се брани ћутањем.
Осумњичена Бојана Петровић је одмах након несреће отишла даље у провод у клуб „Фристајлер”. Занимљиво је да је, осим што се бранила ћутањем и тиме заштитила Милићева, одбила да открије и неке личне податке као, на пример, с ким живи у ванбрачној заједници. (Блиц, 21.8.2014)

Опречне изјаве у медијима: Ко је уопште био у аутомобилу у тренутку несреће? 
Осврнимо се на неколико медијских текстова у којима се наводи ко је тачно био у аутомобилу са Марком у тренутку несреће.

Прво, извор „Блиц” је 17. августа, након прегледања снимка са камере из Савамале, изјавио следеће: 
- Оно што са досадашњих снимака може да се закључи је да је осим возача још једна особа била на задњем седишту, док је сувозачево седиште било празно. (Блиц, 17.8.2014)
Министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић, изјавио је 18. августа на конференцији за новинар:
- Сувозач у колима, за којима се још увек трага, била је Дана Маневски, другоосумњичени је Братислав Весовић, рекао је министар. (Блиц, 18.8.2014)

Неименовани извор „Курира” 20. августа изјављује следеће: 

- У „кантримену” Марка Милићева били су Дана Маневски, Тамара Богдановић, Милица Новаковић, Бојана Петровић и Никола Лепен. (Курир, 20.8.2014)

Неименовани извор „Курира” 20. августа изјављује следеће: 
- У „кантримену” Марка Милићева били су Дана Маневски, Тамара Богдановић, Милица Новаковић, Бојана Петровић и Никола Лепен. (Курир, 20.8.2014)

Извор „Блица” 20. августа још додаје: 
Њих три (Богдановић, Новаковић и Маневски) су биле у „мини кантримену” са Милићевим када је убијен Лука Јовановић. Њима је, као и још тројици помагача одређен притвор од 30 дана. (Блиц, 20.8.2014)

Дакле, шта смо сазнали до сада из медија? 
Марко Милићев је био за воланом (опште познато), Дана Маневски је седела на сувозачевом месту (изјавио министар), а према речима неименованог извора „Курира” у аутомобилу су били још и Тамара Богдановић, Милица Новаковић, Бојана Петровић и Никола Лепен.
Дакле, то је ШЕСТОРО одраслих људи који су се у тренутку несреће налазили у МИНИ морису.
Другарице се не сећају да су учествовале у убиству
Посебно су интересантни први искази Маркових другарица које су се налазиле у „аутомобилу смрти”.
- Оне су у својим првим исказима тврдили да нису виделе само несрећу, иако су биле у „кантримену”. Испричале су да су само чуле ударац и да наредне две недеље нису схватиле да су биле актери несрећа у којој је настрадао Лука Јовановић. Када су коначно све повезале, наводно су се толико уплашиле да нису смеле да пријаве Марка Милићева, преноси „Блиц”.
Извор „Блица” каже да су девојке „биле дрске и да је било јасно да прећуткују неке ствари”.

ЈОШ НЕКОЛИКО НЕЛОГИЧНОСТИ

Скривао га таксиста 
18. августа по први пут сазнајемо да је један београдски таксиста, Саша Јанковић, помагао Милићеву да сакрије аутомобил од камера.
Саучесници Марка Милићева, након несреће су се поделили и неколицина њих је прешла у такси, уз који је паралелно возио Лукин убица, како га камере не би снимиле, преноси „Блиц”.
Судећи по досадашњим информацијама, Марко Милићев је изразито интелигентан човек који као да је планирао убиство Луке Јовановића па је водио рачуна о свему или се на такав начин скривао и раније.
Збуњени родитељи осумњичених – не знају шта има деца раде и куда се крећу
Мајка Дане Маневски (23), која је седела на сувозачевом месту, изјавила је за „Курир” следеће:
- Па да, живим овде, али не знам ништа, заиста не знам шта ми је ћерка радила у Београду, било је све што је рекла. (Курир, 19.8.2014)

Мајка Тамаре Богдановић (23) изјавила је следеће за „Курир”: 
- Заиста немам коментар, молим вас. Довољно је тешко све што се десило том дечку, који је настрадао ни крив ни дужан. Молим вас, пустите правосуђе да одради своје. И, ако некако можете, изјавите у име породице Богдановић саучешће породици тог настрадалог дечка Луке. (Курир, 19.8.2014)
Лукини другови сумњу да полиција јури правог човека
Пријатељ Луке Јовановића, Урош Анђелковић, изјавио је за „Блиц” да се нада да полиција јури правог човека.
- Могу само да се надам да не јуре погрешног човека. Претпостављам да ће се он сада трудити да умакне полицији, али волео бих да га што пре ухвате, рекао је Урош за „Блиц”.
Да ли је Милићев на Тајланду или не?
Дневни лист „Ало”, позивајући се на изворе из полиције, после бекства из Турске отишао је највероватније на Тајланд.
- Наши истражни органи, како сазнајемо, имају информацију да се Милићев тренутно налази у тој земљи, али не и када и како је тамо доспео, наводи извор „Ало!”
„Мини” је уствари исечен на делове
Упркос сталним напорима полиције да открије где је сакривен „кантримем” који је возио Марко Милићев, још нема никаквог помака, пише „Ало!”
-Сумња се и да је аутомобил исечен и да су делови продати на више ауто-отпада. Ипак, нећемо одустати док не пронађемо неки конкретан траг који би указао на то шта се догодило са „минијем”, рекао је извор из полиције за „Ало!”
Подсетимо се изјаве Стефановића у којој тврди да је Милићев прешао границу са „минијем”.
Милићева полиција заустављала после убиства
Према писању „Курира”, Милићева је десетак дана после убиства зауставила саобраћајна полиција.
Марко Милићев (33), десетак дана после убиства Луке Јовановића, заустављен је у рутинској контроли саобраћајне полиције у Београду, а док су га саобраћајци легитимисали, он се од страха умокрио, преноси „Курир”.
Милићев је, како сазнаје „Курир”, заустављен док је био за воланом „аудија ТТ” страних регистрација.
Случај убиства Луке Јовановића представља прави фијаско за државу, када узмемо у обзир све ове нелогичности и медијске спекулације засноване на „неименованим изворима” из државних органа.
Међутим, да министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић, није у јавност изашао са именом Марка Милићева, овакав скандал би се свакако спречио.
Хоће ли тај човек одговарати и за плагијат и за нарушавање и отежавање истраге убиства Луке Јовановића?
Феб. 2014. у центру Бг брутално убијена председница „Кола српских сестара” и јел неко приведен, јел ангажован ФБИ?…Дец. 2013. убијена у саоб. несрећи породица Медић осуђеника „Шкорпиона” и шта би са пијаном „безименим” убицом трочлане породице? 2008. у центру Бг на протесном скупу против изручења Р. Караџића хагу, убијен Србин борац РСК јел ко приведен, суђен…НИКО? Да ли смо сви исти пред законом? Наравно да НИСМО. Како објаснити одједном прво тронедељно ћутање па онда огромну медијску ларму која прати „јурење омрзнутог” убице ( а не осумњиченог за удес са смртним последицама )…па да се посетимо недела сина жељка митровића….биће да јуре погршног „омрзнутог убицу члана омрзнутог земунског клана” да се скрене пажња са неке „вип” личности под протекторатом окупационе амбасаде. Шта би са покушајем убиства Николе Алексића ове године? Оборио човека са бицикла, оставио у бесвесном стању и побегао!? Да га је убио, истрага и њени резултати били би ИСТИ. Свачија је ово земља, само србинова није, „чудимо” се хагу, а шта је то другачије или боље у

Нема коментара: