Странице

понедељак, 11. август 2014.

За „Београд на води“ - драгуљ „буразерске економије“ - не постоји ни тајни уговор

ПОСЕБНО БРИНЕ ШТО СУ СЛИЧНИ ПРОЈЕКТИ НАКОН ПОМПЕЗНИХ НАЈАВА
И ОТВАРАЊА МАКЕТА БИЛИ НАПУШТЕНИ
Опсежни и скупи радови, вредности преко 240 милиона евра, на измештању железничке инфраструктуре и исељавању становништва - финансирају се из буџета без иједне гаранције друге стране да ће се та инвестиција реализовати и података шта су тачно обавезе и користи Србије од овог пројекта



          ОД 29 помпезно најављених пројеката сарадње са УАЕ, реализовано је тек неколико.

         Нажалост, и након годину дана детаљи тих уговора нису доступни јавности и чувају се, чак и од министара Владе која је склопила те послове, као највећа државна тајна. С обзиром да кровни Споразум и Закон о потврђивању Споразума излазе из оквира Устава и српског законодавства, те да постоји могућност велике штете за буџет и грађане, Демократска странка инсистира на објављивању свих уговора, протокола, меморандума и других аката у целости.
         Прави драгуљ у круни „буразерске економије“ је пројекат „Београд на води“ за који не постоји чак ни тајни уговор.
         Опсежни и скупи радови, вредности преко 240 милиона евра, на измештању железничке инфраструктуре и исељавању становништва - финансирају се из буџета без иједне гаранције друге стране да ће се та инвестиција реализовати и података шта су тачно обавезе и користи Србије од овог пројекта.
         У току су велике измене планске документације Београда који се кроји по мери Вучићевих другова, на њихову реч да ће инвестирати новац.
         Посебно брине чињеница да су слични пројекти у свету од стране инвеститора из истог окружења након помпезних најава и отварања макета и билборда напуштени.
         Покретање великих инвестиција без транспарентних процедура и прецизних уговора који тачно дефинишу права и обавезе не само да су опасни по Србију него представљају опасност и за инвестиције и инвеститоре.
         Овај пројекат представља преседан јер је покренут и за сада се реализује само на основу тајног договора.
         Истина, у оснивању ДОО „Београд на води“ са милион динара, Влада Србије је наговестила да ће ту бити још доста тајних послова јер је у оснивачком акту 100% државног предузећа чак 3 члана Одлуке о оснивању посветила Пословној тајни (видети на сајту Агенције за привредне регистре Оснивачки акт привредног друштва ДОО „Београд на води“).
         Демократска странка захтева да се овакви пројекти воде у складу са Уставом и законодавством Србије, да се земљиште додељује на лицитацији, да се транспарентно дефинишу обавезе Србије, али и обавезе инвеститора и да инвеститор положи гаранције за тако велике пројекте.

Нема коментара: