Странице

субота, 16. август 2014.

Mladi NDP protiv nepotizma

Banjaluka -- Mladi Narodnog demokratskog pokreta su na banjalučkom Trgu Krajine istakli transparent sa spiskom zvaničnika i ukazali na nepotizam u Republici Srpskoj i BiH.

Jedan od pomenutih, Milorad Dodik

Desetak mladih, s belim maskama, tokom akcije koju su nazvali „Top lista nepotista”, držalo je transparente s imenima najviših državnih zvaničnika, visokih funkcionera vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovih rođaka koje su zaposlili.
Navedeno je da je predsednik RS Milorad Dodik svom sinu dao kredit Investiciono-razvojne banke RS od tri miliona maraka, da je njegova kćerka bila šefica kabineta u jednom ministartstvu RS, a da je njegov kum Ranko Škrbić postao ambasador BiH u Srbiji.
Muž premijerke Željke Cvijanović, kako je navedeno na jednom od transparenata, zaposlen je u Zavodu za izgradnju Grada Banjaluka, a njihov sin je u Elektroprenosu BiH.
Navedeno je da je supruga ministra finansija RS Zorana Tegeltije pomoćnica ministra trgovine RS, da je kćerku zaposlio u Elektroprenos BiH, a zeta u Agenciju za bankarstvo RS.
Sin ministra finansija BiH Nikole Špirića je postavljen za sekretara Ambasade BiH u Beogradu, a poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić svoja dva sina zaposlila je u Poreskoj upravi RS.
Direktorka Poreske uprave RS Zora Vidović je, kako je pisalo na jednom transparentu, kćerku zaposlila u Centralnoj banci BiH, a zeta u Agenciji za bankarstvo RS.
Mladi NDP naveli su da je član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović kćerku zaposlio u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, dok je supruga predsednika Parlamenta RS Igora Radojičića pomoćnica ministra finansija RS.
Predsednik Mladih NDP-a Đorđe Praštalo ocenio je da je nepotizam sveprisutan u RS i rekao da „bezobzirna vlast mesec dana pred izbore nastavlja da zapošljava rodbinu i prijatelje u javnim preduzećima”.
„Dok se u RS i BIH do posla dolazi po partijskim i ličnim vezama, bez obzira na znanje i kompetentnost, trećina mladih želi da ode”, upozorio je Praštalo. 

Нема коментара: