Странице

недеља, 17. август 2014.

Ognjanovici sljam srbije

Донација под сумњом 
Више од 300.000 евра које су грађани Србије скупљали за лечење мале Тијане Огњановић утрошено у препродаји медицинске опреме коју су њени родитељи куповали Институту за мајку и дете

Небојша и Јелена Огњановић 
Министар здравља Златибор Лончар изјавио је медијима да му је уговор у вези с донацијом Огњановића Институту за заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић” сумњив и да овај случај мора „да се изведе на чистац”. Он је најавио да ће у року од недељу, две дана јавност имати комплетан увид. Ипак, у полицији која већ месец и по дана истражује путеве новца прикупљеног у хуманитарним акцијама организованим прошлог пролећа широм Србије како би мала Тијана Огњановић отишла на неопходну трансплантацију срца у Америку, коју нажалост није дочекала, не могу да кажу докле се дошло у истраживању донације Тијаниних родитеља институту.
– Истрага је у току и док се не оконча не могу се давати никакви подаци – кратко су јуче одговорили у МУП-у на наше питање докле се стигло у истрази овог случаја.
Међутим, „Политика” сазнаје из извора блиских полицији да се истрага о токовима новца, а поготово у вези с донацијом Огњановића институту, ближи крају и да су до сада откривени подаци који могу указати на неправилности.
По уговору између Огњановића и института, породица мале Тијане требало је да донира милион евра. Износ донације је у међувремену увећан за око 200.000 евра, иако то није било планирано уговором и на крају је износио око 1,2 милиона евра. Незванично сазнајемо да је више од 300.000 евра које су грађани Србије прошлог пролећа добровољно давали, само за једну намену – лечење тешко болесног детета, утрошено у трансакцијама приликом набавке медицинске опреме коју су Огњановићи куповали као донацију Институту за мајку и дете.
Иако као физичка лица нису могли да набављају опрему из велепродаје, Небојша Огњановић је инсистирао да он и његова супруга Јелена сами купују уређаје за донацију институту према списку који су направили стручњаци ове здравствене установе. У међувремену, провером укупно 18 предузећа преко којих је купована опрема за донацију (11 оних који се баве велепродајом медицинске опреме и седам малопродајних фирми) утврђено је да је роба директно испоручивана од стране увозника, а да су малопродајна предузећа искоришћена као посредници. Испоставило се да је један део медицинске опреме предвиђене за донацију институту препродаван по вишој цени од набавне, а „уграђивање” појединих добављача износило је од неколико хиљада евра, до чак 95.000 евра – наводи за наш лист извор близак полицији.
Остаје нејасно због чега су Огњановићи тражили да баш они купују уређаје за институт уместо да донацију уплате на рачун болнице, како су надлежни у њој и предлагали. И договор око потписивања уговора, који је трајао два месеца, као и протокол који су Огњановићи и институт потписали 14. марта, такође су предмет полицијске истраге. Протокол је, подсећамо, постао споран оног тренутка када је потписан због тачке у којој се обе стране обавезују на ћутање док се донација не реализује. Буквално од тог тренутка надлежни у институту одбијали су да кажу било шта о донацији, позивајући се на протокол, што је само изазвало сумњу јавности.
„Политика” је, подсећамо, пошто је повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић реаговао на нашу жалбу због ускраћивања информација од јавног значаја, и тражио од института да нам пружи тражене информације, 5. јуна добила могућност да види протокол између Огњановића и ове здравствене установе. У њему је било јасно наведено да ће донација износити милион евра, а потпис на овај протокол као и на све уговоре који су потписивани од 14. марта до почетка јула, а тицали су се куповине и поклањања медицинских уређаја и опреме институту, ставила је Јелена Огњановић, Тијанина мајка.
После окончања истраге о токовима новца прикупљеног у хуманитарним акцијама који је завршио на рачуну Огњановића, полиција ће све налазе предати тужилаштву, које је и наложило ову истрагу. Остаје да се види да ли ће подаци прикупљени у истрази бити довољни да се у овом случају покрене кривични поступак.

Шта је са 440.000 евра 
„Сав новац поклонићемо у хуманитарне сврхе”, изјавио је Небојша Огњановић 3. децембра прошле године, после оставинске расправе, када су он и његова супруга Јелена постали наследници 1,6 милиона евра, оставштине њихове ћерке Тијане која је преминула 15. јула 2013. у хјустонској болници. Подсећамо, у хуманитарним акцијама широм наше земље у марту и априлу 2013. прикупљено је 2,6 милиона евра. Милион евра, како је раније изјављивао Небојша Огњановић, утрошено је на лечење његове ћерке у хјустонској болници.
Данас, осам месеци пошто је Небојша Огњановић изјавио за „Политику” да је „Тијана имала мисију и да ће они као њени родитељи ту мисију испунити и новац неће задржати”, на рачуну Огњановића налази се још око 440.000 евра које, упркос обећању, и даље нису поклонили у хуманитарне сврхe.

Нема коментара: