Странице

петак, 22. август 2014.

Вучић: Србија неће подстицати извоз у Русију, послушаћемо ЕУ

Београд – Премијер Александар Вучић је рекао да Србија поштује ЕУ, да озбиљно схвата поруку из Брисела, али да није угрожена због трговинских односа са Русијом.
Више пута је истакао да ће се Србија понашати према свим препорукама, да неће подстицати извоз у Русију, али и да јој неће уводити санкције.
Премијер је прецизирао и да Влади није упућен демарш, већ нижа форма, ед мемоар, у ком се износи став да би субвенцјие, државни кредити или гаранције за извоз у Русију били посматрани као „нефер и непријатељско понашање”.
„Пре два дана у Обреновцу ми је уручен ед мемоар од заменика шефа Канцеларије ЕУ у Београду Оскара Бенедикта у којем се Влада Србије обавештава да би требало да се уздржимо од било каквих мера подржавања извоза у Русију. Став је да не би требало да суштински или значајно проширимо српски удео у извозу на руско тржиште, замењујући извоз земаља ЕУ”, рекао је Вучић.
Вучић је рекао да Србија то схвата на веома одговоран начин и да ће одговорно поступити.
„Грађани Србије могу да буду мирни и спокојни и треба да знају да Србија ничим ни на који начин, иако се налази у тешкој политичкој ситуацији, нелакој економској ситуацији, није било чиме угрожена. Ми да заустављамо производњу и извоз нећемо, али нећемо ни да уводимо нове субвенције”, рекао је Вучић.
Он је рекао да нема потребе да Србија даје додатне субвенције за извоз наше робе у Русију.
„Поштоваћемо жељу ЕУ, то је наш стратешки циљ, дакле чланство у ЕУ је нешто што смо говорили и у изборној кампањи, за то су се определили грађани Србије, то је њихова воља и политика владе. Нећемо уводити санцкије Русији јер је и то политика владе и моја лична политика коју сам представљао у изборној кампањи. Наш стратешки пут је пут у ЕУ и ми због Србије и наших грађана морамо да сачувамо и добре и пријатељске односе са Русијом”, рекао је Вучић.

Нема коментара: