Странице

среда, 27. август 2014.

Влада скрива истину о штетном уговору са Фијатом

СРБИЈА УЛОЖИЛА 600 МИЛИОНА ЕВРА, ЈОШ СВАКЕ ГОДИНЕ ФАС ДАЈЕ ОГРОМНА СРЕДСТВА, А ОД СВЕГА ИМА НЕМЕРЉИВУ ШТЕТУ

         ВЛАДА Србије, која грађанима гули кожу с леђа порезима и умањењем плата и пензија, дужна је да им каже пуну истину о Фијат аутомобилима Србије ( ФАС ) и штетном уговору који је влада пре ње закључила, а који буџет Србије годишње кошта половину средстава планираних да се прикупе одлуком Владе о увођењу тзв. солидарног пореза.
         Одбијајући да то учини, она постаје саучесник претходне која је штетан уговор закључила.
         У мају ове године, председник Владе је рекао да ће се „ прво објавити уговор са Фијатом, а затим са Етихадом”, у јулу је изјавио да уговор са Фијатом „неће бити показан”, а да је то „уговор на који је држава Србија потрошила највише новца и да смо га којим случајем ми потписали били бисмо оптужени за највећи криминал”.
         У августу, непуних месец  дана касније, исти председник Владе је о истом уговору рекао: ”Уговор са Фијатом је добар и веома је важно да грађани то знају”.
         О разлозима изненадне и темељне промене мишљења може само да се шпекулише.
         Оно што остаје као чињеница јесте - да је уговор са Фијатом и даље тајан, да је Србија у посао са Фијатом уложила око 600 милиона евра и да се сваке године огромна средства из буџета преносе компанији Фијат аутомобили Србија и да од овог посла Србија, уместо да приходује, има немерљиву штету.
         Компанија Фијат аутомобили Србија је први пут од 2008. тек 2013. године исказала нето добит и то у износу од непуних 10 милиона евра. Само у тој истој 2013. години ФАС од Владе Србије је добио више од 50 милиона евра разних субвенција, донација и рефундација, а иначе је и ослобођен плаћања електричне енергије и комуналних трошкова. Србији као једнотрећинском сувласнику ФАС-а припада трећина остварене нето добити, односно 3,3 милиона евра, уколико ФАС ту први пут исказану добит није пласирао у инвестиције. Уколико јесте, Србији припада 0 (словима: нула) евра.
         То је прошлогодишњи резултат овог посла, који је закључила Влада Демократске странке, који је током две године власти Српске напредне странке „прогутао” више од сто милиона евра из буџета Србије, а који се реализује у складу са тајним уговором и тајним Подстицајним планом – документима које председник Владе у јулу назива „криминалним”, а у августу „веома добрим”.

Нема коментара: