Странице

четвртак, 5. јун 2008.

"Bratska Srpska Sparta" prznaje nezevisnu KiM

U stalnim kontaktima crnogorskih zvaničnika sa evroatlantskim saveznicima, 16.jun se sve češće pominje kao mogući datum eventualne odluke Crne Gore da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, saznaje „Dan”.
U Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore juče nijesu željeli da potvrde niti demantuju ovu informaciju. Iz kabineta ministra Milana Roćena je rečeno da pitanja uputimo elektronskom poštom i da će na njih biti odgovoreno do kraja radnog vremena, ali se to nije desilo. Nakon višesatnog čekanja saopšteno da je ministar Roćen prezauzet obavezama, a da niko osim njega ne može davati izjave na ovu temu.
Sa druge strane, predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović juče je saopštio da niko iz međunarodne zajednice ne vrši pritisak na Crnu Goru da prizna nezavisnost Kosova.
- Crna Gora je ozbiljan partner međunarodne zajednice i naša saradnja se zasniva na principima međusobnog uvažavanja, a ne na pritiscima i uslovljavanjima. Podgorica se po ovom pitanju opredijelila da slijedi svoje nacionalne interese, a članstvo u EU i NATO smo definisali kao strateške ciljeve. Dakle, sa našim partnerima u EU i NATO dijelimo spoljnopolitičke stavove, prioritete i ciljeve. Dinamiku procesa ćemo opredjeljivati u dogovoru sa partnerima u međunarodnoj zajednici - kazao je premijer agenciji Mina.
Kako je zaključio, to će biti uz uvažavanje svih okolnosti, „prevashodno potrebu očuvanja dobrosusjedstva kao i unutrašnje i regionalne stabilnostiĆ.
Skupština Kosova jednostranom odlukom 17.februara proglasila je nezavisnost. Osim Srbije, tome se protive brojne države širom svijeta, prvenstveno Rusija, tvrdeći da se radi o protivpravnom aktu i kršenju međunarodnog prava.
Sa međunarodnih adresa prema Crnoj Gori konstantno stižu upravo poruke da je niko neće prisiljavati da prizna nezavisnost Kosova, ali uz obaveznu napomenu da se od nje očekuje da će slijediti politiku svojih evroatlantskih partnera. Najeksplicitniji u tom dijelu bio je američki ambasador Roderik Mur.
- Nadam se da će Crna Gora prilikom donošenja odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova uzeti u obzir činjenicu da je samostalnost Prištine priznala ogromna većina članica EU i NATO. Činjenica je da je 70 odsto članica EU već priznalo Kosovo kao i tri četvrtine članica NATO, tako da se nadamo da će na kraju krajeva Crna Gora prilikom donošenja svoje odluke i to uzeti u obzir - kazao je Mur.
Američka ambasada na Kosovu saopštila je prije par dana da SAD snažno podržavaju nastavak lobiranja za priznanje kosovske nezavisnosti.
Jednostranom proglašenju crnogorske nezavisnosti i mogućnosti da taj čin, suprotan međunarodnom pravu, prizna zvanična Crna Gora, oštro su se usprotivili veliki broj građana i većina opozicionih partija. Građani Crne Gore i opozicioni lideri neslaganje sa nasilnim otimanjem dijela teritorije Srbiji iskazali su na velikom protestnom mitingu, održanom u Podgorici 22. februara. Sa mitinga je, pred više desetina hiljada građana, poručeno crnogorskoj vlasti da se ne drzne da prizna kvazidržavu Kosovo jer bi postala saučesnik u gaženju međunarodnog pravnog poretka.
V.RADENOVIĆ

Albanski lobi
Funkcioner Demokratske unije Albanaca, koalicionog partnera aktuelne vlasti, Gzim Hajdinaga, poručio je da će ”albanske partije u Crnoj Gori nastaviti uporno da lobiraju da zvanična Podgorica prizna nezavisnost Kosova ukoliko do početka turističke sezone, najkasnije do juna, to ne uradi Vlada„. Hajdinaga, inače ulcinjski gradonačelnik, ovakvu poruku poslao je iz Prištine. Njegov partijski lider Ferhat Dinoša prethodno je izražavao očekivanje da će Crna Gora kosovsku nezavisnost priznati najkasnije do maja. Odnos Crne Gore prema kosovskoj nezavisnosti, poručio je on, jedan je od uslova za evropske i evroatlantske integracije.

Da raspravlja i Skupština
Konačnu riječ o eventualnoj odluci Crne Gore da prizna nezavisnost Kosmeta, kako je ranije saopšteno iz vladajuće Demokratske partije socijalista, daće Vlada. Nagoviješteno je da će se prije takve odluke voditi i rasprava u crnogorskom parlamentu. Takvo obećanje javno je pred poslanicima, dao tadašnji premijer Željko Šturanović.

Нема коментара: