Странице

среда, 18. јун 2008.

Grabez di se i dokle se moze

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je danas da su troškovi korišćenja kartica u Srbiji previsoki i da ne odslikavaju troškove poslovanja, kao i ostali platni promet koji se obavlja u zemlji.
On posle konferencije "Uloga centralnih banaka u promovisanju efikasnosti platnih i kartičnih sistema", rekao da su banke pred izazovom da li će zadržati postojeći nivo troškova korišćenja i polako povećavati broj transakcija ili će smanjiti trošak i nadproporcionalno povećati korišćenje kartica.
Jelašić je istakao da u slučaju kada je platni promet unutar zemlje preskup nema efikasne alokacije kapitala i da je ljudima jeftinije da uzmu keš u jednoj banci i uplate u drugu, čime samo "logično odgovaraju na nelogičan sistem koji zaračunava više u prometu između banaka u Srbiji".
Oko 40 odsto svih izdatih kartica u Srbiji su "dina" kartice, što predstavlja dobru osnovu da se taj sistem još brže razvija, rekao je on i dodao da budućnost nije samo u internacionalnim karticama poput "vize" ili "masterkard", već i u lokalnim karticama.
Guverner je napomenuo i da banke u zemljama evrozone od 1. novembra 2009. godine neće imati pravo da zaračunavaju dodatne troškove samo zato što se neka kartica koristi u inostranstvu.

Нема коментара: