Странице

среда, 18. јун 2008.

"Poledica" i na plus 40C

MOSKVA - Ruski holding "Gasrpom" ima najveće izglede da zameni anglo-holandski koncern "Rojal Dač-Šel" u projektu eksploatacije nalazišta nafte i gasa u Nigeriji, izvestila je agencija Prajm - Taš.
Vlada Nigerije je nedavno donela odluku da raskine ugovor sa "Šelom" i pravo na eksploataciju nalazista u provinciji Ohonilend, sa procenjenim rezervama od preko deset biliona kubnih metara prirodnog gasa, dodeli drugoj kompaniji, uz obrazloženje da koncern ne poštuje ekološke propise i nanosi štetu lokalnom stanovništvu.
Prema nigerijskim zakonima eksploatacija nalazišta može da se prenese na drugu kompaniju, ukoliko prethodna ne radi. "Šel" je, naime, obustavio radove u delti reke Niger još 1993. godine obrazlažući to protestima lokalnog stanovništva, dok eksperti, međutim, smatraju da koncern jednostavno nije uspeo da se dogovori s lokalnim vođama.

"Gaspromove" investicije najveće
U razvoj nigerijskih podvodnih nalazišta gasa "Gasprom" planira da uloži od 2,5 do sedam milijardi dolara. Predstavnik "Gasrpoma" Ilja Kočevrin je još u februaru izjavio da pregovara sa vladom u Lagosu o sklapanju ugovora vrednog sedam milijardi dolara za istraživanje nalazišta gasa, preneo je ruski poslovni dnevnik "Vzgljad".
Ruski holding ima najveći investicioni program od 34 milijardi dolara godišnje, dok svetski energetski lider "Ekson Mobil" planira godišnja ulaganja od 21 milijarde dolara.
U nastojanjima da se učvrsti na afričkom kontinentu, "Gasprom" je početkom nedelje otvorio predstavnistvo u Alžiru, svoj prvi biro u Africi. Alžir poseduje 4,6 biliona kubnih metara utvrđenih rezervi gasa, drugim po veličini na kontinentu, posle Nigerije. Nigerija je po utvrđenim rezervama gasa na prvom mestu u Africi i sedmom u svetu.

Veća kontrola evropskog tržišta
Očekuje se da će "Šel" sudskim putem pokušati da ospori odluku nigerijske vlade o zameni konzorcijuma drugom kompanijom, mada postoje male šanse da spor i dobije. Priznajući, naime, da ne eksploatiše nalazišta, zbog čega bi po zakonima trebalo da ostane bez prava na obavljanje radova, "Šel" je ubrzano dao nalazište u zakup kanadskoj kompaniji "Addax Petroleum", što je izazvalo negodovanje nigerijskih vlasti.
Nalazište Ohonilend je sada u nadležnosti Nigerijske nacionalne naftne korporacije s kojom bi ruski holding osnovao zajedničko preduzeće. U zamenu za ulaganja "Gasproma" Nigerija je spremna da ruskom holdingu ponudi partnerstvo u izgradnji trans-saharskog gasovoda, a u perspektivi i transport gasa podvodnim cevovodom Nigerija-Gana.
Afrika je za "Gasprom" interesantna ne samo zbog rezervi gasa, već i kao odskočna daska za plasman na evropsko tržište preko Grčke, Italije, pa i Francuske.
U slučaju da obezbedi pristup nigerijskim nalazištima i trans-saharskom gasovodu "Gasprom", koji za sada pokriva 25 odsto potrošnje gasa u Evropi, dobija šansu za još veću kontrolu evropskog tržišta. Zemlje Evropske unije nisu oduševljene takvim razvojem događaja, zbog čega eksperti ne isključuju da će u Nigeriju pristići druge zapadne kompanije s ponudama povoljnijim od "Šelovih".

Нема коментара: