Странице

недеља, 15. јун 2008.

Srbijo! Imas li bar malo ponosa?!

Gužve na granici sa ekološkom državom

BIJELO POLJE - Na svim graničnim prelazima u Crnoj Gori počela je naplata ekološke takse za sve vrste vozila, a na snagu je stupio i Pravilnik o bezbednosti hrane, kojim se ograničava unos namirnica zemlju, što je stvorilo velike gužve i višesatna čekanja na granici.
Sekretar Ministarstva turizma Željka Radak-Kukavičić izjavila je "FoNetu" da će od danas na svim graničnim prelazima za naplatu ekološke takse biti angažovano ukupno
138 ljudi, koji će nositi specijalne uniforme i imati vidna obeležja.
"Oni će biti ispred granične policije, kako se na graničnim prelazima ne bi stvarale gužve", rekla je Kukavičić i dodala da će se eko-naknade naplaćivati isključivo u evrima.
Eko-naknadu plaćaju domaća i strana fizička i pravna lica. Domaća lica naknadu plaćaju prilikom registracije vozila, a strana su dužna da eko-naknadu plate prilikom ulaska u Crnu Goru. Eko-naknada važi godinu.

Za automobil deset evra
Kukavičić je pojasnila da se nakon uplate dobija nalepnica, kao dokaz, koja mora biti vidno istaknuta sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla u desnom uglu. U protivnom, definisana je novčana kazna.
Eko-naknada se plaća u fiksnom iznosu, tako da taksu od deset evra plaćaju sva motorna vozila za prevoz putnika koja pored sedišta vozača imaju najviše još osam sedišta, dok se 30 evra plaća za vozila koja pored sedišta vozača imaju više od osam sedišta i čija najveća dozvoljena masa ne prelazi pet tona. Naknada od 50 evra se plaća za vozila koja pored sedišta vozača imaju više od 8 sedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od pet tona, dok je za motorna vozila za prevoz tereta čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tona naknada 80 evra.

Gužve stvara i provera unosa hrane
Eko-naknada za motorna vozila za prevoz tereta čija je najveća dozvoljena masa veća od 3,5 tona, ali nije veća od 12 tona iznosi 100 evra, dok se najveći iznos, 150 evra plaća za teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 12 tona", navela je Kukavičić.
Problem je što na većini graničnih prelaza nema pošti, ni menjačnica, pa ostaje problem naplate ekološke takse i drugih dažbina, koje se plaćaju isključivo u evrima.
Na graničnom prelazu Dobrakovo kod Bijelog Polja danas je bilo dugih kolona i čekanja na ulaz u Crnu Goru i po nekoliko sati, zbog naplate takse, ali i zbog toga što su vozila i vozači detaljno pretrasani u skladu s pravilnikom o unosu hrane u Crnu Goru.

Нема коментара: