Странице

субота, 7. јун 2008.

Obrati paznju na fotografiju i zastave!

BEOGRAD - Hrvatski tajkuni u Srbiji zvanično su kupili oko 50.000 hektara obradivog zemljišta, dok su preko različitih ćerki firmi i investicionih fondova nezvanično postali vlasnici blizu 250.000 hektara. Najveći hrvatski latifundista u Srbiji sa preko 20.000 hektara je vlasnik trgovinskog lanca "Idea" Ivica Todorić. Todorić je karijeru započeo trgujući cvećem, a basnoslovno bogatstvo stekao je u vreme raspada SFRJ i dolaska HDZ na vlast u Hrvatskoj.
Centar moći ovog hrvatskog tajkuna je zagrebačka kompanija "Agrokor", koja se posle petog oktobra aktivno uključila u proces privatizacije u Srbiji. Kupovinom "PKB Frikom MDD" iz Beograda "Agrokor" je postao vlasnik 1.469 hektara zemlje u ataru Pančeva. Potom je Todorić preuzimanjem akcija zrenjaninskog "Dijamanta" svom veleposedu dodao još oko deset hiljada hektara.
Miljenik pokojnog poglavara Hrvatske Franje Tuđmana privatizovao je i "Banatsku uljaru" i tako postao i vlasnik zemljišnog fonda tog preduzeća. Od kompanije "Viktorija grup" iz Novog Sada Todorić je kupio PIK "Sombor" iz Sombora, pa se njegovo sadašnje imanje u Vojvodini prostire na oko 20.000 hektara.
Najpoznatiji hrvatski tajkun posle Todorića u Srbiji je svakako Ivan Ergović, prijatelj Stjepana Mesića i finansijer stranke ustaškog zločinca Branimira Glavaša, koji je osječke Srbe terao da piju kiselinu iz akumulatora.
Ergovićeva kompanija "Nekse grupa" u Srbiji poseduje takođe velike površine zemlje preko kompanija IGM "Stražilovo" i "Polet a.d." iz Bečeja, a vlasnici su i rudnika i kamenoloma "Jelen Do" kod Požege, u kome je zbog bahatog odnosa prema zaposlenima prošle godine poginuo jedan radnik.
Beograđanima je svakako najpoznatiji hrvatski tajkun pokojni Nikola Lisičar, kome su gradske vlasti, uprkos činjenici da je u pitanju čovek blizak HDZ, 2004. godine protivzakonito u zakup dale zemljište na ekskluzivnoj lokaciji pored Dunava.
Ugovor sa Lisičarem tada su potpisali direktor gradske Direkcije Siniša Nikolić (DS) i gradonačelnik Nenad Bogdanović.
Hrvatima je u ovom trenutku i te kako interesantno obradivo zemljište u Vojvodini, koga ima oko 1.700.000 hektara. Najveći deo je u vlasništvu fizičkih lica, dok je privatizovano oko 300.000 hektara, od kojih su veliki deo kupili hrvatski privrednici.

Нема коментара: