Странице

петак, 6. јун 2008.

Dacic, premijer u DS vladi!

BEOGRAD - Lider SPS Ivica Dačić sreo se u najvećoj tajnosti s predsednikom Srbije i DS Borisom Tadićem u sredu uveče, saznaje Kurir. Tom prilikom Dačić je bez mnogo komentara saslušao ponude „žutih”. Između ostalog, kako tvrdi naš izvor iz predsedništva DS, Dačiću je ponuđeno mesto premijera, a Milutinu Mrkonjiću Ministarstvo za infrastrukturu.
Takođe, koaliciji SPS-PUPS-JS ponuđeno je predsedavanje Skupštinom Srbije, mesto gradonačelnika Beograda, kao i 20 odsto učešća u upravnim odborima, uz još nekoliko ministarstva. Tadić je, navodno, imao „snažne argumente” koji su Dačića „ostavili bez reči”. Međutim, bez obzira na ponudu demokrata, u DSS i SRS tvrde da je „sve u najboljem redu”.
- Dačić je dobio ponudu koju neće moći da odbije. Epilog višemesečnih pregovora je da će Vlada Srbije biti formirana tek krajem avgusta. Pre toga, posle velikog odugovlačenja, trebalo bi da se konstituiše parlament, ali i vlast u Beogradu. Bez obzira na sve spekulacije, Tadić ne pristaje na varijantu da SPS u Beogradu napravi koaliciju s narodnjačkom koalicijom, a u republičkoj vladi sa DS. Postoji još promil šanse da se uz socijaliste u vladu uključi i DSS - navodi naš izvor iz Krunske.
On objašnjava da se poslednjih dana pojačao pritisak evropskih diplomata u Beogradu na predsednika SPS, a da celom akcijom rukovodi nemački kancelar Angela Merkel lično. Navodno, pripremljen je i rezervni plan, u slučaju da socijalisti ne pristanu na ucene i završe pogodbu s narodnjacima. Poslanici DS ne bi došli na konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije i tako bi klasičnim bojkotom sprečili početak rada parlamenta. Ukoliko se to desi, neminovni su novi izbori, poručuju iz Krunske.
Na jednoj od prošlonedeljnih sednica Predsedništva DS Boris Tadić je iznenadio svoje najbliže partijske saradnike kad je rekao: „Nemojte da se mnogo čudite ako budemo morali da Ivici Dačiću ponudimo mesto premijera”. Dodao je i da će socijalistima ponuditi još sedam ministarskih mesta, uključujući i Ministarstvo za infrastrukturu, koje će iz Veljinih preći u Mrkonjićeve ruke.
- Predsednik Tadić je već ranije najavio da nam je neophodno nacionalno jedinstvo. Svi ustupci koje činimo koalicionim partnerima izraz su naše vizije evropske budućnosti Srbije - navodi naš izvor.
S druge strane, u narodnjačkoj koaliciji, čini se, uopšte ne brinu zbog novonastale situacije. Kako nam je, opet nezvanično, poručeno iz DSS, „zasad se sve odvija po planu, što će se uskoro i videti”.

UCENJENI UGLJANIN I PALMA
Osim očiglednih pritisaka na funkcionere SPS, iz DS se, kako navodi naš sagovornik, sprovodi žestoko lobiranje za poslanike Sulejmana Ugljanina i Dragana Markovića Palme. Baš njih dvojica ključ su buduće „žute” vlade.
O detaljima niko od njih juče nije pristao da govori za Kurir.

Нема коментара: