Странице

недеља, 15. јун 2008.

Prezime dobijeno sa razlogom

Bubalo - manjak u budžetu, nije alarmantno

BEOGRAD - Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo ocenio je da manjak od tridesetak milijardi dinara u državnoj kasi nije toliko tragičan, ali je dovoljan da uspori privredni rast Srbije.
"Ovaj problem bi bio neuporedivo manji da su ratifikovani krediti za investicije od Evropske banke za obnovu i razvoj. Da je prihvaćen ugovor Horgoš - Požega i gasni aranžman sa Rusima mi bismo zadržali ubrzan rast društvenog proizvoda, više bi robe bilo u opticaju, a samim tim bi i državna kasa bila punija", rekao je Bubalo za "Novosti".
Bubalo je kazao da nije tačno da je budžet "pukao" zbog izbora i zbog Kosova, jer se za Kosovo izdvajaju tekuća sredstva i svako ministarstvo učestvuje u svom delu.
"Ne mogu da se složim ni da su izbori uzrok. Jer smo, ako gledamo statistički, od 2000. godine imali u proseku jedne izbore godišnje. Zato svako ko predlaže budžet ne može da ne računa da će biti izbora", dodao je on.
Bubalo je ocenio da isplata penzija može da bude problem u drugom delu godine, jer se one vezuju za troškove života.
Faktički - nemamo budžetsku rezervu
"U tom delu je već sada uočljiv minus od sedam milijadi dinara, a ako inflacija nastavi ovim tempom doći će do novog usklađivanja i tu će se pojaviti minus od nekih desetak milijardi, a možda i više", kazao je Bubalo.
Prema Bubalovim rečima, "imamo situaciju da je za rezervu predviđeno 3,2 milijarde, a do sada je potrošeno tri milijarde i 47 miliona", što znači da "faktički i nemamo budžetsku rezervu, a čak je šest meseci pred nama!".
"A budžetske rezerve, ako je dobro pripremljen budžet, do polovine godine se u principu najmanje troše", dodao je on.
Neophodna restrikcija javne potrošnje
Na pitanje je li je emitovanje državnih zapisa dobar izbor da se pokrije minus u državnoj kasi, Bubalo je odgovorio da "oni koji se bave finansijama treba da odaberu metod za pokrivanje troškova - da li je to izdavanje zapisa ili zaduživanje u inostranstvu ili privlačenje stranih investicija".
"Ali, moramo što pre da izađemo iz budžetiranja zasnovanog na privatizaciji. Mora da se ide na restrikciju javne potrošnje i to u svim segmentima. Imamo preglomaznu administraciju. Od smanjenja broja zaposlenih, pa do ograničenja rasta plata. Naši poreski obveznici će sve to teže da izdržavaju. Cilj je investicioni, a ne socijalni budžet", istakao je Bubalo.

Нема коментара: