Странице

понедељак, 2. јун 2008.

Sta je sad na redu za prodaju!

BEOGRAD , 2. juna (Tanjug) - Ministar finansija Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je priliv sredstava u državnu kasu očekivan, ali da će se u septembru pojaviti deficit likvidnosti, koji se može izbeći samo nekom krupnijom privatizacijom.
„Prilivi u budžet su na nivou očekivanih, a i troškovi su u planiranim okvirima, jer ne možemo da premašimo nivo koji je utvrđen. Znači, u budžet će biti dovoljno priliva i sve obaveze ćemo redovno izmirivati”, rekao je Cvetković u intervjuu današnjim „Večernjim novostima”.
Podsećajući da se stara devizna štednja i još neki dugovi isplaćuju od prihoda iz privatizacije koje smo imali ove i ranijih godina, ministar je upozorio da je tempo priliva privatizacionih prihoda u ovoj godini nizak.
„Naša je procena da će se verovatno pojaviti deficit likvidnosti u septembru, a njega ne bi bilo da smo uspeli da privatizujemo sve što nam je bilo u planu. U toku cele prošle godine nismo imali privatizacije i glavne privatizacione rezerve su nam od prodaje 'Mobtela'”, kaže Cvetković.
On je ocenio da bi prodaja NIS-a do kraja godine sprečila taj deficit i naveo da su prilivi u budžet po osnovu privatizacije ispod očekivanih i iznose 10 miliona evra mesečno, gde su uračunate i rate koje se naplaćuju za preduzeća koja su ranije prodata.
Na pitanje da li smatra realnim tri milijarde evra direktnih stranih investicija, kako bi se inflacija držala u okvirima planirane, ministar finansija je podsetio da je u prvom kvartalu priliv stranih direktnih investicija bio je oko 750 miliona evra.
„Ostalo je još šest meseci da vidimo da li će se realizovati neke krupne investicije. Zbog trenutne političke situacije koja je nastala posle izbora, investicije su usporene”, dodao je Cvetković.
Prema njegovim rečima, ako se nastavi takav trend, privredni rast će biti usporeniji, a inflacija veća od planirane, ali ako se dostigne nivo direktnih stranih investicija od bar tri milijarde evra, onda će se ostvariti planirani privredni rast i inflacija.
Komentarišući pozive da se smanje akcize na gorivo i na taj način zaustavi dalji rast cene goriva, Cvetković upozorava da bi to automatski dovelo do minusa u budžetu.
On je podsetio da je akcija u Srbiji oko 36 dinara na benzin, a oko 25 na dizel gorivo i da ostaje ista kolika god da je cena goriva, i dodao da Srbija ima niže akcize od proseka u regionu.
Što se tiče subvencija za stambene kredite, ministar je rekao da se, prema rastu tražnje, može zaključiti da će se planirani iznos potrošiti pre kraja kvartala, što znači da će doći do kratkotrajne obustave isplate kredita.
„Tek u trećem kvartalu mogu se očekivati nove isplate”, rekao je Cvetković.

Нема коментара: