Странице

субота, 7. децембар 2013.

СФРЈ је била хрватска империја

Хрватски империјализам је био софистициран, веома добро маскиран. СФРЈ је била Хрватска империја. Функционисала је као диктатура хрвато-словенске олигархије коју су предводили Тито, Кардељ, Доланц и Бакарић - два Хрвата и два Словенца. За Тита се још није сасвим утврдило које је био сорте, али се представљао као Хрват. Оно што је заједничко свој четворици, то је да су сви били католици. Доказ: уз Барању, као историјски дио Војводине, скоро све нове територије које су преузете од Италијана - додијељене су Хрватској, а ниједна Србији. 
С друге стране, Србији је одузета Македонија, Црна Гора, Косово и Војводина (око ове последње се још води политичка борба).
Србија је од 45. до 90. била хрватска колонија. Хрватски колонијалистички рат у Србији водили су комунисти 1941-1945. За комунисте из Србије, и комунисте србског поријекла уопште, може се слободно рећи да су били квислинзи, тј. сарадници хрватског окупатора које је предводио Броз. Југославија као велика Хрватска, или пак као хрватска империја, функционисала је негдје до 1990. године, након чега је одлучила да расформира своју империју и ослободи се неких колонија, у првом реду Србије (али и Босне, Македоније, Црне Горе...). Како се овај апсурд десио?
Познато је да је Енглеска неким својим колонијама давала слободу јер више није могла да их контролише. Нпр. Ганди је релативно мирним путем ослободио Индију од енглеског колонијализма.
А шта се десило у Југославији? Знамо да је Хрват, Месић, након положене заклетве да ће чувати Југославију као њен предсједник, одмах дао изјаву да ће расформирати државу, коју је уставом био дужан да чува, и да ће бити њен последњи предсједник. Ово је, претпостављам, јединствен примјер у политичкој историји свијета, и мислим да треба да се изучава у политичким наукама.
Познато нам је да су Хрвати и њихови сателити (првенствено муслимани) оптужили Милошевића да је разбио Југославију, иако је њен предсједник Месић озваничио њено расформирање, а Туђман и Изетбеговић јавно и кнокретно кренули у акцију њеног разбијања. Да ли су се Енглези дрзнули да Гандија оптуже за разбијање енглеске империје?
Ако мало боље размислимо, схватићемо да је хрватски лоби почео да губи контролу над Југославијом одмах након Титове смрти. Ипак, некако се империја контролисала све до појаве Слободана Милошевића који је кренуо у посао преузимања контроле над Империјом. Иако је то формално био унутрашњи комунистичко-комунистички сукоб, Хрвати, Словенци (и остали сателити) доживјели су га као србско преузимање контроле над Империјом (познато и опет виђено у случају Енглеске и Француске империје, гдје су колоније полако освајале колонизатора). Период Слободана Милошевића је управо био тај период - када је колонизатор губио контролу над Империјом и пријетила опасност да једна колонија (Србија) оствари превласт.
С обзиром да ни пред својим наородом, нити пред сателитима, не могу објаснити оправданост расформирања Империје, напросто су се досјетили да за тако нешто оптуже Србе. Ту мантру свакодневно понављају Хрвати и муслимани. Многима од њих, наравно, највише је одговарала она Југославија коју је водио Тито, јер је као таква имала антисрбски предзнак и држала је Србе у некој врсти колонијалног ропства. Зато су многи Хрвати и муслимани, просјечне писментости, незадовољни њеним разбијањем и пред њима се морало наћи оправдање за тај чин, а оправдање је да су Срби криви за све. А због чега су многи Срби незадовољни истом ствари - разбијањем Југославије, и откуд овај апсурд да се Србија ослободила хрватског (југословенског) колонијализма против своје воље? Као што знамо, само су се Срби одазвали у ЈНА да одбране Империју? Ово је свакако феномен који има своје објашњење, а ја бих га назвао - политичка инерција. Колонизирани народ, несвјестан да му се пружа слобода, по инерцији је наставио да брани Империју, умјесто да осваја своју понуђену слободу. (О овоме неки други пут).
Оно што мени није јасно, како је могуће да србске институције, прије свега САНУ, политичке и историографске установе, још нису смогле снаге да коректно и научно објасне овај феномен. Надам се да ће им се једног дана отворити очи и коначно србској историји написати да је Србија од 1945. до 1990. били хрватска колонија.
Јогуславија је феномен који је неопходно научно објаснити, иначе ћемо стално живјети у конфузији и незнању. Југослованска државна и политичка историја је веома конфузна и у њој влада једна велика збрка, јер се њен феномен не уклапа ни у један класични научни принцип, а нама обичним смртницима пријети опасност да останемо у вјечитом мраку сачињеном од незнања и неистине. Зато се ово питање мора објаснити класичним терминима: колонија, колонизатор, империја, диктатура... 

Нема коментара: