Странице

субота, 28. децембар 2013.

Srbija 2013. kao Nemacka 1933?

Kada je Adolf 1933. dosao na vlast, nije momentalno preuzeo sve njene poluge. To se desilo tek posle smrti predsednika Hindenburga avgusta 1934, kada je Adolf postao apsolutni diktator. Njegova popularnost na vlasti nezadrzivo je rasla. 
U jednoj drugoj zemlji, 80 godina kasnije, izvesni Alek nastavlja ovim utabanim stopama. 2013, jedna po jedna, padaju poluge vlasti, a 2014 biće godina kada će Alekova vlast postati - apsolutna.
Adolf je imao ljubavnicu, Evu Braun, koju je krio od naroda. Posle niza neobičnih i incestuoznih afera, koje su dovele do samoubistva njegove necake, Adolf je stupio u, od javnosti tajnu, vezu sa Evom. Niko nije smeo o tome da piše, a oni koji nisu postovali direktivu i koji su se zamerali diktatoru, najpre bi dobili posetu od ljudi u koznim mantilima, ponekad i sa bezbol palicama, da bi kasnije zavrsili u konclogorima (Dahau je otvoren prvobitno upravo za one koji su bili politicki protivnici diktatora).
Aleks takođe ima ljubavnice o kojima javnost ne zna ništa. Iako je bio ozenjen, Aleks je živeo u nesrecnom braku sa starijom bivšom novinarkom patriotskih novina, koja je s njim zatrudnela. No, od nedavno se pronose glasine u javnosti da se Aleks ponovo ozenio.
Ima li istine u ovim glasinama? To je možda manje važno od cinjenice da ni jedan medij nije danima objavio pricu (izuzetak je casopis Vreme, koji se bavi upravo ovom neverovatnom cutnjom), makar i kao komentar o glasini. Takođe, popularni radio program razgibavanje (kvazi-satiricni jutarnji program, vulgarno-politicke posalice u stilu ineksovaca) je pominjao Vucica, posle čega je skinut sa kanala B92. Ovakav nivo cenzure i autocenzure karakteristican je za strahovladu i diktaturu. Paradoksalno, za vreme Milosevica stampa je bila daleko slobodnija (sve dok upravo Vucic nije doneo notorni zakon o informisanju, kada je ubijen i Slavko Curuvija).
Diktatorske sklonosti mladjanog Aleka, koji je upravo u istim godinama kada je i Hitler dosao na vlast, tek ćemo imati prilike da iskusimo u narodnom periodu. Jedina razlika između Aleka i Adolfa je u tome, sto je Adolf bio narodni vodja (odveo je svoj narod istina u propast), a Alek je - kvisling. Ali kvisling koji upravo radi za reinkarnaciju treceg Rajha, srbozderacku EU.

Нема коментара: