Странице

уторак, 27. мај 2008.

600 aviona za ruske kompanije

SOČI , 25. maja (Tanjug-Ekos) - Ruske aviokompanije su spremne da kupe od domaćih proizvođača, u periodu do sredine naredne decenije, 600 novih aviona, saopštio je sinoć u Sočiju federalni ministar transporta Igor Levitin.
On je precizirao da porudžbina navedenog broja aviona, a na osnovu realizacije programa „Razvoj transportnog sistema Rusije u razdoblju 2010 - 2015.”, ne obuhvata i manje letilice koje mogu da prevoze najviše 50 putnika.
Levitin se založio za ukidanje carina na uvoz manjih aviona, kao i eliminisanje carinskih dažbina prilikom importa rezervnih delova za avione i trenažere koji su neophodni u obuci pilota.
Rusija bi trebalo, prema rečima Levitina, od postojećih 350 aerodroma 170 da ostavi u državnom vlasništvu, a preostale da privatizuje.
„Za ubrzanje tog procesa neophodno je da se u Rusiji osnuje, što pre, federalna kompanija za upravljanje aerodromima”, rekao je Levitin.
On je naglasio da bi, prema srednjeročnom programu razvoju, do polovine iduće decnije u Rusiji trebalo obnoviti i izgraditi više od sto aerodroma.
„Naš cilj je da celu (domaću) aerodromsku mrežu dovedemo na komforniji i dostupniji (za korisnike usluga) nivo”, zaključio je Levitin.

1 коментар:

Banat је рекао...

SUHOJ an istoku EBRAER na zapadu nove gazde

BRAZILIJA , 27. maja (Tanjug-Ekos) - Brazilski proizvođač aviona „Embraer” će početi izgradnju fabrike za luksuzne avione u američkoj saveznoj državi Florida, u kojui ima nameri da uloži oko 50 miliona dolara.
Odluka ovog, četvrtog po snazi proizvođača aviona na svetu, došla je u vreme kada američka ekonomija slabi, a broj poslova u proizvodnji opada, podsetio je „Glas Amerike”.
Direktori „Embraera”, međutim, kažu da su sigurni u budućnost američke ekonomije i njene vazduhoplovne industrije.
„Embraerova” glavna fabrika se nalazi na oko dva sata od Sao Paola, u Brazilu, a tu se prave avioni i za takve avio-kompanije kakve su „Ju-es ervejz” (US Airways), „Nortvest” (Northwest) i „Džet blu” (Jet Blue). „Embraer” je kompanija koja beleži najveću prodaju komercijalnih aviona sa do 120 sedišta.
Na nedavnom skupu na Floridi, guverner te američke savezne države Čarli Krist je pohvalio hrabrost „Embraera” i dodao: „Da biste bili vođa, morate imati hrabrosti”.
Hrabrost možda objašnjava odluku „Embraera” da otvori fabriku u SAD u vreme problema u američkoj ekonomiji i milionima proizvodnih pogona koji su zatvoreni od 2000. godine, od kojih 46.000 samo u aprilu ove godine, navodi američka stanica, koja citira izjavu predsednika „Embraera” Frederika Kurada da on posmatra tu investiciju kao „opkladu na američku budućnost”.
„Ne mislimo da će kriza u SAD potrajati. Verujemo da će se američka ekonomija oporaviti, iako vidim da mnoge kompanije napuštaju tu zemlju. Mi imamo suprotan stav i mislimo da je baš sada pravi momenat da se investira u SAD i da pripremimo teren za vreme pošto se kriza okonča”, rekao je Kurado.
Brazilska kompanija, koja će dobiti milione dolara u poreskim olakšicama zbog prelaska na Floridu, za početak će u novoj fabrici praviti ekskluzivne avione.
„Embraer” 60 odsto prodajnog profita ostvaruje na američkom tržištu, uprkos porastu cena goriva i posustaloj američkoj ekonomiji.